Subvencioniranje kamata za kupnju stanova mladim znanstvenicima u naselju Podbrežje

Projekt „Podbrežje“ osmišljen je s ciljem unaprjeđenja pronatalitetne politike i omogućavanja kvalitetnih uvjeta za profesionalni, ali i privatni razvoj znanstvenih novaka Sveučilišta u Zagrebu.

Grad Zagreb odlučio je subvencionirati kamate za kupnju stanova u naselju Podbrežje u svrhu stambenog zbrinjavanja mladih znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu. U prvoj fazi za potrebe znanstvenih novaka izgradit će se 208 stanova, a Grad će subvencionirati kamate za prvih deset godina kreditiranja, što je prosječno 222 eura po kvadratnom metru.

Ukupan iznos subvencija za kamate koje će platiti Grad u prvih deset godina iznosi tri milijuna eura. Odlukom da subvencionira kamate mladim znanstvenicima Grad je pokazao da želi Zagreb koji se demografski razvija, da želi zaustaviti iseljavanje mladih i da im pruža perspektivu i brine o njihovoj budućnosti. Grad Zagreb ovom mjerom nastavlja provoditi pronatalitetnu politiku i primjer je drugima, pogotovo imajući u vidu da je iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi postalo nacionalni problem.