clanak False

Delegacija Grada Mainza kod gradonačelnika

27.03.2019.
Jutros je u zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio delegaciju iz prijateljskog Grada Mainza u kojoj su, uz studente Sveučilišta Johannes Guttenberg, bili: državna tajnica Ministarstva gospodarstva, prometa, poljoprivrede i vinogradarstva savezne pokrajine Porajnje-Falačka Daniela Schmitt, počasni konzul Republike Hrvatske i predsjednik Njemačko-hrvatskog društva Richard Patzke te potpredsjednik Njemačko-hrvatskog društva Vladimir Hruška.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je  nakon sastanka istaknula da Grad Zagreb već 50 godina ima uspješnu suradnju s Gradom Mainzom, a koja će se u budućnosti konkretizirati s nekoliko pilot-projekata. Grad Zagreb će uključiti Zagrebački inovacijski centar – ZICER kako bi se vidjelo je li moguća suradnja između sturtupova.

Nadalje, zamjenica je rekla kako se na sastanku govorilo o dualnome obrazovanju koje je u ingerenciji države, ali ga Grad Zagreb može poduprijeti preko obrtničkih centara i komora. Govorili smo također i o problemu smještaja u umirovljeničke domove i naznačili smo vidove moguće suradnje, primjerice kroz javno-privatno partnerstvo.

Državna tajnica Daniela Schmitt je rekla kako su se složili da treba osnažiti suradnju Zagreba i Mainza na području strukovnog obrazovanja, odnosno dualnog sustava obrazovanja koje u Njemačkoj funkcionira već dugi niz godina pa se s pomoću pilot-projekata proširio na druge europske regije. Zaključili smo da bi takav pilot-projekt bilo dobro realizirati i s Gradom Zagrebom, a na dobrobit obiju strana jer u Njemačkoj nedostaje praktikanata koji bi se obrazovali u obrtničkim poduzećima kao buduća stručna snaga, dok Hrvatska ima problem s nezaposlenošću mladih, naglasila je državna tajnica Schmitt.

Počasni konzul RH Patzke je rekao da mu je drago što je ponovno u Gradu Zagrebu koji s Gradom Mainzom surađuje dugi niz godina. Danas smo razgovarali o problemima s kojima se trenutno bavimo u Njemačkoj. Nedostaje nam domova za stare i nemoćne osobe te osoblje koje bi u njima radilo. Razmatrali smo moguća rješenja te smo dogovorili susret hrvatskih stručnjaka s njemačkim kolegama kako bi im ovu temu približili. 

Naša suradnja traje već 50 godina i jako se dobro slažemo s gradonačelnikom Bandićem. Nadamo da će tako i ostati, istaknuo je potpredsjednik Hruška.

Susret predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje između gradova Zagreba i Mainza na području obrazovanja koja, između ostalog, obuhvaća razmjenu studenata.

Gradske vijesti - 2019.