clanak False

Dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti

06.04.2018.
Hina/zagreb.hr - Četiri mlade znanstvenice koje su svojim radom doprinijele znanosti i društvu svečano su u četvrtak navečer nagrađene stipendijama L'Oreal-UNESCO koje su dodijeljene 12. put u Hrvatskoj, a 20 puta u 117 zemalja svijeta.

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ za 2018. godinu dodijelilo je Andrei Bistrović s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za istraživanja na području medicinske kemije, Antoneli Blažeković s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za istraživanje funkcioniranje proteina kod Parkinsonove bolesti, Mariji Brbić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu za rad na području molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti, te Martini Požar s Prirodoslovnog fakulteta u Splitu za rad iz područja fizike.

Nagrade znanstvenicama uručili su i čestitali im izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Vesna Bedeković, izaslanice predsjednika Vlade ministrice Blaženka Divjak i Nina Obuljen Koržinek, te predsjednik Izbornog povjerenstva programa „Za žene u znanosti“ akademik Zvonko Kusić.

Oni su naglasili važnost žena u znanosti i jednakosti u društvu, njihovu izvrsnost u postizanju znanstvenih rezultata, poticaje koje time daju brojnim samozatajnim znanstvenicama kao i ugledu Hrvatske koji time promiču u svijetu.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u svoje osobno ime prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Nacionalni program stipendiranja razumijevamo u kontekstu šireg društvenog okruženja kako bismo istaknuli važnost ulaganja u znanost kao temeljnog čimbenika razvoja i rasta. Ako želimo pozicionirati napredak, rast i razvoj u područje znanosti i tehnologije trebamo poduzeti odgovarajuće mjere koje će voditi računa o slabijoj zastupljenosti žena u znanosti te osigurati da se više pažnje posvećuje tom pitanju, istaknula je zamjenica Majić.

Generalna direktorica L'Oreala Adria Brigitte Streller izrazila je povjerenje tvrtke prema ženama u znanosti te kazala da je tu stipendiju do sada dobilo više od tri tisuće žena u 117 zemalja. Među njima su 102 dobitnice nagrade L'Oreal-UNESCO, od kojih su tri laureatkinje Nobelove nagrade.

Stipendija iznosi pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti i dodjeljuje s jednokratno, a do sada ju je dobilo ukupno 46 mladih znanstvenica u Hrvatskoj.

Premda je u pretekla dva desetljeća broj žena koje se bave znanošću porastao za 12 posto, žene se i dalje suočavaju s preprekama u ostvarivanju svojih potencijala, pa je i dalje samo 11 posto žena na rukovodećim položajima u akademskim institucijama, podaci su UNESCO-a koji su u dostavljeni novinarima u materijalima organizatora.

Gradske vijesti - 2018.