clanak False

Edukativne radionice "Oživi me"

25.05.2019.
U prostoru Zaklade Hrvatska kuća srca, danas je završila zadnja edukativna radionica u proljetnom ciklusu pod nazivom Oživi me, koje organizira Zaklada u suradnji s Gradom Zagrebom i Studentskom udrugom StEPP, s ciljem educiranja što većeg broja građana o prepoznavanju srčanog zastoja i postupku prve pomoći ili kardiopulmonalnoj reanimaciji: masaži srca i masaži srca s umjetnim disanjem uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Do sada je kroz radionice educirano 4.750 polaznika.
 
Polaznicima radionice potvrde je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić. Čestitavši polaznicima, posebno dečkima iz Zagrebparkinga, zamjenica je naglasila da je ponosna na njih što su prošli edukaciju jer nitko ne zna kad se nešto može dogoditi bilo kome od nas, a tada će ovo što su naučili biti od velikog značaja za spašavanje ljudskih života.
 
Za ovo što ste danas postigli potrebne su tri stvari: naučiti, željeti pomoći i imati uvjete i prostor za naučiti to, dodala je zamjenica Majić, napomenuvši da Grad sudjeluje u svakom segmentu, od davanja prostora za djelovanje udruga ili zaklada, do financijske podrške.
 
Podsjetimo, u Hrvatskoj 9.000 osoba godišnje umire uslijed srčanog zastoja, a 80% slučajeva srčanog zastoja događa se izvan zdravstvenih ustanova. Manje od 10% laika zna pružiti prvu pomoć, a Hitna pomoć u prosjeku dolazi za 9 do 13 minuta. Budući da se za svaku minutu nepružanja prve pomoći izgledi za preživljavanje smanjuju za 10 do 12%, za život osobe koja je doživjela srčani zastoj vrlo je bitno znanje i vještina osoba koje se nađu na licu mjesta.
 

Gradske vijesti - 2019.