clanak False

8. Otvoreno europsko klupsko prvenstvo u taekwondou u Zagrebu 21. do 25. studenoga

19.11.2020.
1/2
U hotelu Westin održana je danas tiskovna konferencija uoči početka 8. Otvorenog europskog klupskog prvenstva u taekwondou, a koje će se održati od 21. do 25. studenoga u Kristalnoj dvorani hotela Westin u organizaciji TKD Jastreb Zagreb i TKD Karlovac.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i počasni predsjednik Organizacijskog odbora Prvenstva, istaknuo je zadovoljstvo što su Hrvatska i Zagreb u otežanim uvjetima po prvi put dobili čast biti domaćin ovog Prvenstva, jednog od najvažnijih natjecanja u taekwondou u svijetu ove godine. „To je još jedno priznanje hrvatskom sportu i  sportašima, te svima koji taekwondo žele podići na još višu razinu. Uz dokazani talent, sportski duh i  entuzijazam, uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini, promovirati zdrav način života, našu turističku ponudu ali i organizacijske i turističke kapacitete i u ovakvim, otežanim uvjetima.“, rekao je.
 
„Želim se posebno zahvaliti gradonačelniku Bandiću koji je uvijek imao sluha za velike sportske priče, te državnom tajniku Družaku i Ministarstvu turizma i sporta na podršci. Takvi događaji brendiraju Zagreb i Hrvatsku kao europsku sportsku destinaciju. Moramo prije svega zaštititi zdravlje sportaša i vjerujem da će jedinstveni ambijent hotela Westin to omogućiti uz poštivanje svih mjera i protokola Stožera civilne zaštite“, istaknula je Tamara Pradegan, predsjednica Organizacijskog odbora.  

Antonio Barbarino, izaslanik predsjednika ETU (Taekwondo Europe) je objasnio da je prema strogom protokolu ograničen broj ljudi na borilištima. „Nacionlani propisi i protokoli primjenjivat će se cijelo vrijeme. Raduje nas veliki broj sportaša svih dobnih kategorija, te što će nastupiti vrhunski olimpijci poput Jade Jones iz Velike Britanije. Vrlo smo ponosni i želimo pokazati da je i europska taekwondo obitelj spremna pokrenuti natjecanja i da se naši sportaši žele najbolje moguće spremiti za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine“. 

Među natjecateljima na Prvenstvu bit će i europska prvakinja te hrvatska olimpijka za Tokio 2021., Kristina Tomić. Rekla je da je svim taekwondo natjecateljima laknulo kad su mjere popustile te kada su nakon duže stanke mogli s nastaviti trenirati.  „Nedostaju nam natjecanja, trening nikad ne može nadomjestiti borbu i jako se veselimo ovom natjecanju. Odgoda Olimpijskih igara još mi je pojačala želju i volju za boljim rezultatom“. 

Državni tajnik za sport Tomislav Družak čestitao je organizatorima na odlučnosti i hrabrosti jer su prihvatili domaćinstvo u otežanim uvjetima. „Svi sportovi podižu razinu organizacije prema novim mjerama, jer na prvom mjestu mora biti zdravlje i sigurnost sudionika, a vjerujem da će i ovo prvenstvo to potvrditi“, istaknuo je.

Za klupsko EP prijavljeno je ukupno 855 sudionika od čega 616 natjecatelja u ženskim i muškim kategorijama mlađih kadeta, kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora. Prijavljeni su natjecatelji iz 42 države s četiri kontinenta, ukupno 153 ekipe, od čega je 11 nacionalnih reprezentacija i 13 olimpijaca za OI u Tokiju 2021. Iz Hrvatske je prijavljeno 29 klubova i 167 hrvatskih natjecatelja.
Prvenstvo se otvara u subotu, 21. studenoga u 12 sati u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a od 13 sati počinju natjecanja kadeta. Seniorke i seniori na rasporedu su posljednja dva dana, 24. i 25. studenoga. 

Gradske vijesti