clanak False

Gradonačelnik Tomašević predstavio projekt rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj

07.06.2023.
Na proljeće iduće godine kreće rekonstrukcija gradskog stadiona u Kranjčevićevoj ulici, a na ljeto 2025. Zagreb će dobiti moderan stadion s 12 tisuća sjedećih mjesta koji će služiti potrebama mnogim zagrebačkim sportskim društvima, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije u Zagrebačkom nogometnom savezu. 

Radi se o kompletnoj obnovi i nadogradnji novih tribina, značajnom proširenju kapaciteta, sva sjedeća mjesta bit će potpuno natkrivena, a tribine će biti spuštene do travnjaka, kao što je slučaj sa svim modernim stadionima'', rekao je gradonačelnik. 

"Ukupna investicija za ovaj projekt bit će nešto niža od 20 milijuna eura. Osigurali smo novac u proračunu, nadamo se sufinanciranju projekta od strane UEFA-e uz pomoć HNS-a. U sljedećoj sezoni stadion će koristiti klubovi Lokomotiva i Rudeš. Ideja je da novi stadion zadovoljava 4. UEFA-inu kategoriju tako da se sve međunarodne utakmice mogu ovdje igrati, od Lige prvaka do službenih utakmica reprezentacije“. Dodao je da je plan da se na novi stadion u Kranjčevićevoj preseli i GNK Dinamo kako bi se za to vrijeme mogao srušiti stari stadion na Maksimiru na čijem će se mjestu izgraditi novi stadion. „Već neko vrijeme razgovaramo s Dinamom i Vladom, a ti su razgovori u završnoj fazi“, kazao je gradonačelnik. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je objasnio da će novi stadion biti moderan, održiv i zeleni projekt, a rekonstrukcija stadiona izgrađenog davne 1921. godine odvijat će se prema projektu profesora arhitekture Vladimira Kasuna. 
 
Na istočnoj strani novog stadiona bit će parking koji će služiti kao sportsko-rekreativna površina kad nema utakmica. U projektu je uključen i novi trokutasti gradski trg, a na krovu nad tribinama će biti instalirane velike solarne ploče od kojih će se stadion napajati energijom. Na vanjskim dijelovima će biti viseći horizontalni vrtovi koji će se zalijevati kišnicom prikupljenom s krova nad tribinama.

“Novi stadion će biti zatvorenog tipa s četiri tribine, po 4.000 mjesta za zapadnu i istočnu i po 2.000 za sjevernu i južnu. Stadion će se uklopiti sa svojim okolišem tako da će sa svih strana izgledati kao stambena kuća, kao da su tamo naseljene zgrade u istom stilu kao i druge u okolici stadiona. Čini nam se da je ovo iznimno dobrodošao element u Zagrebu”, rekao je zamjenik Korlaet. 

Gradonačelnik Tomašević je naglasio da je stadion u Kranjčevićevoj uz rekonstrukciju Doma sportova i gradnju bazena u Španskom, jedan od tri najznačajnija projekta za sportsku infrastrukturu u Zagrebu. 

Gradske vijesti