clanak False

Javna tribina „To nisu samo ženske stvari“

02.05.2022.
Udruga SVE za NJU je 2. svibnja 2022. organizirala javnu tribinu uoči Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika. Tribina je dio kampanje „To nisu samo ženske stvari“ posvećene prevenciji, dijagnostici i liječenju žena s rakom jajnika. Svjetski dan borbe protiv raka jajnika je pokrenut 2013. godine kao  inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda i stvaranje zajednice zdravih žena, pacijentica, obitelji, medicinskog osoblja i doktora radi promicanje prevencije i pružanje podrške oboljelima.
Istraživanja ukazuju da 9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te da više od 60% žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika. U 70% slučajeva bolest se otkriva u uznapredovalom stadiju. Zdravstvena pismenost u ženskoj populaciji svakako treba obuhvatiti i poznavanje simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika kako bi se podigla svijest o važnosti redovitih pregleda i bolest otkrila u ranijoj fazi.

Pokrovitelj ovoga događanja je Grad Zagreb, a podršku su pružila brojna stručna društva i organizacije: Hrvatsko društvo za ginekološku onkologiju, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju, Koordinacija  hrvatske obiteljske medicine - KoHOM, KBC Zagreb, Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, Hrvatsko društvo medicinskih sestara tehničara i primalja te tradicionalno kompanija AstraZeneca i svjetska organizacija World Ovarian Cancer Coallition čiji je udruga SVE za NJU član od osnivanja.

Moto organizatora jest „bolest žene nije samo ženska stvar“.

Tribinu je u ime bolesnica otvorila Zrinka Ulovec, a prisutnima su se obratile dr.sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i prim. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

U diskusiji su sudjelovali prim. Višnja Matković, dr. Renata Sabljak - Obrad, dr. Vesna Potočki Rukavina, Zrinka Ulovec i Ljiljana Vukota. Tribinu je vodila Ana Kruhak.

ajednička poruka glasi da žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja. Na te simptome trebaju obratiti pažnju i ginekolozi i liječnici obiteljske medicine. Žene trebaju provoditi redovite ginekološke preglede, a oboljele treba uputiti na liječenje u ustanove u kojima postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje. Iako se radi o karcinomu u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja. Pri tome je naglašena važnost i kompleksnost kirurškog liječenja i testiranja na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena koje ženama s dijagnozom visokogradusnog seroznog raka jajnika i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje. Testiranje treba provesti odmah nakon operacije ili biopsije, a među oboljelima je  20% do 30% žena koje imaju mutaciju BRCA gena.
 
Povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika – što treba znati?
 
Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj su 2019. oboljele 485 žena, a umrlo je njih 352. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i prepoznavanja simptoma.
  • rak jajnika se može razviti u svake žene
  • ne postoji test probira za rak jajnika
  • Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
  • rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
  • svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika
  • postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
  • kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125
  • kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima sa dostupnim multidisciplinarnim timom
  • kod biopsije ili operacije potrebno je provesti genetičko testiranje i utvrditi status BRCA gena kako bi se ženama omogućilo personalizirano liječenje novim inovativnim lijekovima.
 
O SVE za NJU: Udruga je osnovana 2008., a od 2010. provodi projekt Centar za psihološku pomoć u kome kontinuirano pruža sveobuhvatnu stručnu pomoć onkološkim bolesnicama i članovima obitelji. Provodi brojne programe i javnozdravstvene akcije posebno usmjerene na prevenciju i rano otkrivanje karcinoma u žena te promiče važnost brige o mentalnom zdravlju onkoloških bolesnika u stručnoj i široj javnosti. SVE za NJU je članica nekoliko međunaraodnih organizacija, među ostalima i Svjetske koalicije za borbu protiv raka jajnika (World ovarian cancer coalition) od njezinoga osnivanja, a od 2015. redovito obilježava ovaj dan.

Aktualnosti/događanja