clanak False

U sklopu akcije „Djeluj sada!“ obavljen besplatan pregled madeža za više od 300 građana Grada Zagreba

16.06.2021.
1/2
Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo je od 7. do 11. lipnja provodio 14. akciju „Djeluj sada!“, u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom te klinikama za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb. S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, obavljen je besplatan pregled madeža za 314 građana Grada Zagreba. Pregledi su održani u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, a pritom je otkriveno ukupno 38 tumora, što itekako ukazuje na izniman značaj ovog projekta i na nužnost preventivnih pregleda.

Zbog konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba je 2007. pokrenuo javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“. U okviru ovog projekta, svake se godine organiziraju besplatni preventivni pregledi madeža za građane (bez uputnice), s ciljem prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože.
Pritom je riječ o jednoj od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija, na kojoj se u jednom danu pregleda više od 1.200 Zagrepčana. Međutim, besplatni pregledi su ove godine organizirani sukladno epidemiološkim uvjetima, a svi termini su popunjeni već u istom danu njihove objave.

O tome koliko su važni preventivni pregledi madeža govori i činjenica da je među 314 građana otkriveno sedam suspektnih melanoma, koji će ubrzo biti i operirani u KBC-u Sestre milosrdnice. Uz to, otkriveno je i 29 bazocelularnih karcinoma, 2 planocelularna karcinoma i 57 aktiničkih keratoza. Tako je ukupno otkriveno čak 38 tumora.
S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije je nego ikad ojačati svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi. To upravo potvrđuju i navedene brojke, zbog čega ovogodišnji pregledi u sklopu projekta „Djeluj sada!“ imaju jednu posebnu težinu.
Grad Zagreb kontinuirano radi na edukaciji građana o načinima i važnosti prevencije te važnosti odlaska na redovite godišnje preventivne preglede, svjesni činjenice da 80% UV zračenja, koje kasnije djeluju na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi.

Shodno tome, javnozdravstvena akcija „Djeluj sada!“ je ove godine proširila svoje aktivnosti. Tako je u sklopu 39. izdanja, Večernjakove biciklijade, koja je održana 12. lipnja na jezeru Bundek, za sve zainteresirane sudionike provedena edukacija o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.

Gradske vijesti