clanak False

Grad Zagreb domaćin je dvodnevnog hibridnog događanja posvećenog temi klime u gradovima

17.03.2022.
Grad Zagreb, koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, domaćin je dvodnevnog hibridnog događanja posvećenog temi klime u gradovima, s naglaskom na nove politike EU-a, mogućnosti financiranja projekata i ublažavanja negativnog utjecaja prometa. Skup traje 17. i 18. ožujka, uživo u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a te putem zoom-a, a zajedno ga organiziraju ODRAZ / Tajništvo mreže i Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Događanje je otvorio Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednik Političkog odbora Mreže.

Program događanja započeo je 17. ožujka u 10 sati godišnjom skupštinom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Riječ je o mreži za održivu urbanu mobilnost u gradovima koja u ovom trenutku okuplja 207 članova iz šest zemalja (uključujući 73 grada) te je najaktivnija europska mreža CIVINET. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Nakon Ljubljane i Rijeke, Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje  koordinator je mreže do 2024. godine. Nakon Skupštine na kojoj je zamjenik gradonačelnika predstavio političku izjavu mreže za 2022. godinu koja daje usmjerenja i podršku daljnjem radu mreže,  predstavljene su nove politike EU-a i izvori financiranja projekata održive i klimatski neutralne mobilnosti. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a (Tajništvo mreže) i Mateusz Szymanski iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora predstavili su nove javne politike održive urbane mobilnosti za EU i zapadni Balkan. Kraj prvog dana završen je panel raspravom „Nove politike EU-a i izvori financiranja – mogućnosti za gradove”.

Drugi dan, 18. ožujka održat će se okrugli stol “Gradovi i klima – što se može učiniti za ublažavanje klimatskih promjena u gradovima uzrokovanih motoriziranim prometom” u sklopu kojeg će biti predstavljen projekt "CLIMASUM - Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti” te analiza spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, istraživanje kojim je tvrka Apsolon obuhvatila 20 najvećih gradova u Hrvatskoj. Poslušat ćemo i primjere dobre prakse iz Poreča, Rijeke, Maribora i Zagreba. U sklopu Skupa organizirana je vožnja novootvorenom sljemenskom žičarom uz stručno vodstvo.

Gradske vijesti