clanak False

Gradu Zagrebu dodijeljeno vrijedno priznanje za transparentnost proračuna, po treći put zaredom

05.07.2017.
Institut za javne financije predstavio je rezultate trećeg ciklusa istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj.

Predstavljanje rezultata i dodjela priznanja održani su u Kući Europe u Zagrebu. Na događanju su govorili Zdravko Marić, ministar financija i Lovro Kuščević, ministar uprave te, zajedno s moderatoricom Katarinom Ott, ravnateljicom Instituta za javne financije, vrijedna priznanja uručili najtransparentnijima.

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici i dostupni su na:
http://www.ijf.hr/transparentnost-dev/gradovi

Gradske vijesti - 2017.