clanak False

IV. Zagreb Forum

25.03.2019.
Danas je na Sveučilištu Libertas održan IV. Zagreb Forum na temu Uloga Kine u jugoistočnoj Europi – Inicijativa 16+1 za suradnju na zapadnom Balkanu što ga je organizirao Centar za međunarodne studije radi promicanja poslovnih odnosa Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, a okupio je brojne kineske i regionalne znanstvenike iz područja međunarodnih odnosa.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević pozdravila je prisutne i istaknula veliko zadovoljstvo zbog održanog Foruma. Gosti iz Šangaja, našega prijateljskog grada, imaju priliku s nama produbiti suradnju i međusobno razumijevanje. Ovo je idealan trenutak da kineske investicije u Hrvatskoj dovedemo u prvi plan. Na nama je da svima zainteresiranima za ulaganje u ovu regiju otvorimo vrata i omogućimo ulaz zdravog kapitala iz Azije. Važno je istaknuti činjenicu kako je Hrvatska domaćin summita Inicijative 16+1 što će se ove godine u rujnu održati u Dubrovniku, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Predsjednik Centra za međunarodne studije prof. dr. sc. Radovan Vukadinović izrazio je dobrodošlicu gostima te je prisutne podsjetio na važnost Kine na međunarodnoj razini. Kina je važan igrač u međunarodnim odnosima, a naš fokus mora biti na odnosu Kine i naše regije. Kina traži otvoreno tržište, pošteno tržišno natjecanje, dobru suradnju i dobre poslovne rezultate. Mislim da joj to možemo pružiti.

Glavni cilj ove inicijative je da olakša poslovanje i gospodarsku suradnju Kine i europskih zemalja, osobito poduzetnicima s Balkana na  područje industrije i trgovine ulaganja, kulture, obrazovanja i turizma, čuli smo danas na Forumu. Kina inače inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, što je svojevrsno aktualiziranje Puta svile.

Gradske vijesti - 2019.