clanak False

Izvještaj Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

17.04.2020.

(Hina) - U zagrebačkom privatnom domu za starije ukupno je 20 pozitivnih korisnika i pet djelatnika, rekao je u petak pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč te izvijestio da je jučer na Zavodu za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' zabilježeno šest pozitivnih osoba. 
Jeleč je rekao da je tijekom jučerašnjeg dana u tom Zavodu testirano 258 osoba, a čega je šest Covid pozitivnih.
 
Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 76 osoba, samoizolacija je određena za njih četvero, a na testiranje su upućene 22 osobe - sveukupno su testirane 92 osobe.
 
U zagrebačkom privatnom domu gdje je prije nekoliko dana došlo do proboja koronavirusa, 20 je pozitivnih korisnika i pet pozitivnih djelatnika. 
Jeleč je dodao da je situacija u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež pod kontrolom, te i dalje imaju pet pozitivnih djelatnika bolnice te da niti jedno dijete nije pozitivno na koronavirus. 

Karantena iz Tomislavovog doma seli se iz praktičnih razloga
 
Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić navela je da je dosad ju Nastavnom zavodu testirano 4197 uzoraka.
 
Za 12 osoba je određena samoizolacija, deset osoba je u karanteni, a za 126 osoba pružena je psihološka pomoć.
 
Šikić je pojasnila da se karantena iz Tomislavova doma seli u hotel "I" iz praktičnih razloga i jer je druga lokacija pogodnija i praktičnija. 
"Zbog otežanog prometa, zatvaranja sljemenske ceste i brojnih hitnih intervencija koje smo imali, razmatrali smo drugu lokaciju. Isto tako zbog potresa u kojem su brojni građani ostali bez svojih domova i smješteni su u Cvjetno - ako imaju mjeru samoizolacije - tamo ne mogu biti", naglasila je.
 
Bandić: O prodaji gradskih nekretnina za 10-ak dana; preseljenje karantene plaća država
 
Upitan je li Tomislavov dom na popisu nekretnina koje će se prodavati, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će rijetke nekretnine Grada Zagreba biti na prodaju i da će prodaja biti zadnja jer ima drugih oblika i načina aktiviranja gradske imovine, o kojima će javnost biti bolje upoznata za desetak dana.
 
"O tome ćete više znati za desetak dana kako maksimalno dobiti sredstva od nekretnina koje smo stjecali u zadnjih 20-ak godina u visini od 300 milijuna eura. Zadnja je prodaja. Kao što je zadnja prodaja, tako je zadnje i smanjenje plaća ljudima koje rade u Gradu, imamo puno mjera koje ćemo aktivirati", poručio je gradonačelnik.
 
Rekao je i da će troškove preseljenja karantene iz Tomislavovog doma u hotel "I" platiti onaj tko je mobilizirao to, a to je - država.
 
Vezano za izjave ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković da je svaki sustav na svoj način nabavljao i distribuirao zaštitnu opremu što je ranije mogao, a da Grad Zagreb mora sam odgovoriti na pitanje zašto to nije napravio na svom području pa onda i u privatnim domovima, Bandić je ponovio svoje tvrdnje od jučer.
 
Rekao je da su naputak HZJZ-a o zaštitnoj opremi dobili 14. travnja, jučer su je podijelili, a danas imaju edukaciju. "Zašto nismo prije dobili, nemojte me pitati", dodao je.
 
Pregledano 10.455 objekata, Čistoća će radit triput tjedno, po potrebi učestalije
 
Voditelj Odjela za građenje stambenih i drugih objekata i za radove na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Dario Krnjaković naveo je da je dosad ukupno pregledano 10.455 objekata, u odnosu na jučerašnji dan pregledano je novih 466 objekata. Neuporabljivo je oko šest posto objekata, privremeno neuporabljivo 26 posto, a uporabljivo 67 posto objekata.
 
Zamjenik pročelnika za prometno i komunalno redarstvo Željko Renić rekao je da je ukupno postupano na 1269 lokacija, a tijekom jučerašnjeg dana na 112 lokacija. Prikupljeno je jučer 310 tona građevinskog otpada i šute i 17 tona glomaznog otpada.
 
Dogovorena je i dinamika prikupljanja otpada u Čistoći triput tjedno, a po potrebi i učestalije.
 
Zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur naveo je da je u protekla 24 sata utvrđeno pet slučajeva kršenja mjera samoizolacije, sveukupno 285.
 
Policija je u proteklih 24 sata zabilježila i dva slučaja kršenja odluke o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih djelatnosti, oba na području Zagreba.
 
Vezano za zabranu napuštanja mjesta prebivališta i mjesta boravka, tu je mjeru prekršilo njih 39, sveukupno 1205.
 

 

 


Gradske vijesti - 2020.