clanak False

Izvještaj Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

20.04.2020.
Hina/www.zagreb.hr - U Zagrebu je tijekom vikenda zabilježeno 13 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožera civilne zaštite. 

"U subotu i nedjelju na području Zagreba detektirano je13 novozaraženih osoba koronavirusom, čime je ukupan broj narastao na 449 pozitivnih osoba", izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji zagrebačkog  Stožera civilne zaštite. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar rekao je kako je primjetan manji broj ljudi koji dolaze na testiranje. 

Tijekom vikenda testirano je 335 građana, a broj testiranih lagano se smanjuje, dodao je.

"Razlog tome je što postoji strah da će završiti u samoizolaciji četiri do pet tjedana, što nije dobro za njihovo zdravlje i zdravlje njihove obitelji", kazao je Šostar.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je u zadnja dva dana zabilježeno osam osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije. 

Također, policija je utvrdila da je jedan ugostiteljski objekt u Sesvetama posluživao goste i radio, a da je jedno amatersko kazalište prekršilo mjeru zabrane okupljanja, izvodeći predstavu na otvorenom prostoru ispred 50-tak okupljenih osoba, uglavnom roditelja s djecom.

Pročelnica gradskog Ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon kazala je kako je Grad Zagreb u subotu počeo s raspodjelom građevinskog materijala za nužnu pomoć građanima, čiji su objekti stradali u jakom potresu 22. ožujka.

"Predviđena je podjela građevinskog materijala za nužnu pomoć građanima na pet punktova u Gradu Zagrebu, za sedam gradskih četvrti koje su najpogođenije potresom", kazala je Šimon.  

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je u tijeku potpisivanje 350 ugovora sa statičarima koji su proteklih mjesec dana pregledavali potresom oštećene objekte u Zagrebu. 

"Statičare angažiramo preko Ureda za hitna stanja, vrijeme volonterskog rada je iza nas. Vrijeme je da dobiju za to poštenu i adekvatnu naknadu", kazao je.

Bandić je također izvijestio da je do sada pregledano 11.712 oštećenih objekata u Zagrebu, a u sljedećih dva tjedna očekuje se pregled svih objekata čiji su vlasnici zatražili pregled nakon potresa.

Istaknuo je također da je u Zagrebu postotak testiranih u odnosu na broj stanovnika iznad hrvatskog prosjeka.
 

Gradske vijesti - 2020.