clanak False

Konferencija za novinare SCZGZ_ u Zagrebu 58 novooboljele osobe

12.02.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 58, istaknula je Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji za novinare SCZGZ. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ testirano je 706 uzoraka na SARS-CoV-2, a 53 su nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 60 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 178 osoba.

Od 60 obrađenih pozitivnih osoba: 33 su za sada negativne epidemiološke anamneze, njih 17 su kontakti COVID pozitivnih osoba, dok je za pet osoba obrada je još u tijeku. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, dvije su doputovale iz BiH i još dvije osobe su štićenici/djelatnici domova za starije ili ostalih ustanova socijalne skrbi, rekla je Cecilija Rotim.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli korisnik i jedan djelatnik. Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 kod dva učenika osnovnih škola te pet učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 45 učenika osnovnih i 107 učenika srednjih škola.
 
U periodu od 8. do 11. veljače kroz covid ordinacije domova zdravlja prošlo je 1689 korisnika, te je samoizolacija određena za 11 osoba dok je na testiranje upućena 881 osoba, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Na drive in punktovima uzeto je 1317 uzorka, a na punktovima za brza antigenska testiranja testirane su 1032 osobe od kojih je 109 bilo pozitivno.
Pročelnik Jeleč također je kazao da je u proteklom periodu brzim antigenskim testovima testirano 40 880 osoba od kojih je  14 110 bilo pozitivno.

Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva kazao je da su nadležne gradske službe do današnjeg dana postupale na 18 558 lokacija te prikupile 41 231 tona građevinskog otpada.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić iznijela je detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa na današnji dan:  vanjski stručnjaci stručnog povjerenstva do danas su odradili 70275 terenskih očevida na području GČ Podsljeme, Donja i Gornja Dubrava, Maksimir, Sesvete, Črnomerec, Peščenica-Žitnjak, Podsused-Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka sjever i jug, Trnje, Donji i Gornji grad te Medvešćak. Verificirano je ukupno 7007 zapisnika, a inženjeri su na terenu odradili i obradili 26 100 radnih sati.

Zamjenica je istaknula da su i nadalje otvorene besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 za naše sugrađane, te dodala da se do danas 1147 sugrađana obratilo na punktovima  pri vijećima gradskih četvrti za pružanje pomoći glede prikupljanja dokumentacije za obnovu zgrada oštećenih u potresu, a Grad je složio ukupno 460 kompleta dokumenta koji su u ingerenciji Grada Zagreba. Grad je do danas izdao 4959 otpremnica vezane za građevinski materijal namijenjen sugrađanima za obnovu njihovih domova stradalih u potresu.
 
 

Gradske vijesti - 2021.