clanak False

Konferencija za novinare Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba

30.04.2020.
Hina/www.zagreb.hr - U Zagrebu je u zadnja 24 sata potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i to u privatnom domu za starije i nemoćne gdje je virus već ušao prije 15 dana, izvijestio je u četvrtak gradski Stožer civilne zaštite.  

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 263 uzoraka i novodijagnosticiran jedan pozitivan, a ukupno je obavljeno 6846 testiranja, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za novinare.

Sedam osoba je stavljeno pod mjere samoizolacije, a ukupno je 324 oporavljenih, sedam više od prethodnog dana.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da u gradskim domovima za starije nemaju niti jednog pozitivnog korisnika niti djelatnika. 

"Ova jedna osoba koja je danas pozitivna u Zagrebu je jedan od korisnika Doma Bene Vita koji je i prije imao zaražene korisnike. Osoba je sada u samoizolaciji, ostalo je sve u redu. Brisevi se redovno uzimaju. U privatnim i gradskim domovima na području Zagreba situacija je pod kontrolom", rekla je Galić.

Također, timovi koji su obilazili sve domove ispunili su zadatak i u 82 pružatelja usluga za smještaj starijih osoba nisu uočili veće nepravilnosti.

Timovi su obišli i druge pružatelje usluga koji se odnose na druge odrasle osobe ili djecu te je sve upućeno Nacionalnom stožeru i resornom ministarstvu. 

"Za sada je u Zagrebu situacija pod kontrolom", zaključila je Galić. 

Osvrnuvši se na situaciju u domovima, gradonačelnik Milan Bandić je zahvalio djelatnicima iz 11 gradskih domova koji su najzaslužniji da imamo pozitivnu epidemiološku  sliku, odnosno da nema proboja COVID-a u domove. Neka to bude uzor i poruka da se ipak mogu sačuvati najranjive skupine ljudi.

Gradonačelnik je građanima čestitao Međunarodni praznik rada te ih pozvao da sutrašnji praznik provedu u strpljenju, miru i samodisciplini.

Najavio je da će Grad novce koji se inače troše na grah u Maksimiru, oko 200 do 300 tisuća kuna, usmjeriti na sedam najugroženijih obitelji iz sedam četvrti koje su pogođene potresom.

Bandić je rekao kako još nije dobio povratnu informaciju na prijedloge za novi zakon o obnovi nakon potresa, te istaknuo da je Grad do sada pomogao 850 obitelji u sedam četvrti s građevinskim materijalom. 

Također, od 482 osobe koje su privremeno smještene u Studentskom domu Cvjetno naselje njih 57 s 'crvenim naljepnicama' izrazilo je želju za privremenim stambenim smještajem.

Bandić je kazao kako je dao nalog da se te obitelji socijalno stratificiraju prema kriterijima koji su vrijedili za dodjelu stana mimo liste reda prvenstva, dok ta izmijenjena odluka ide na sjednicu Gradske skupštine 7. svibnja.

Grad će dati svoja 44 stana ili iznajmiti stanove za stradale u potresu

Poručio je i da nitko neće otići na ulicu jer će Grad dati svoja 44 stana ili iznajmiti stanove za te obitelji dok ne obnove svoje objekte. 

Zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur izvijestio je kako je u protekla 24 sata utvrđeno sedam slučajeva kršenja samoizolacije, dok nije zabilježen nijedan slučaj kršenja odluke o ograničavanju društvenih okupljanja i rada. 

Na području Zagreba i Zagrebačke županije utvrđen je 41 slučaj kršenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i boravka, što je 35 više u odnosu na jučer. 

"Evidentno se radi o pokušaju migracije građana vezano uz predstojeći blagdan. Upozorio bih građane koji imaju svoje objekte za odmor ili namjeravaju otići na odmor u drugu županiju da su obavezni ishoditi potrebna odobrenja, odnosno potvrde", poručio je Teur.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih istaknuo je da su jučerašnji dan i noć bili vrlo bitni za objekte oštećene u potresu s obzirom na prvi veći pljusak nakon potresa, ali i naveo kako nisu zaprimili dojave građana o potrebi pomoći vatrogasaca.

Nevrijeme i manji potresi u Zagrebu nisu doveli do daljnjih urušavanja 

"Osim kiše, imali smo još naknadna podrhtavanja i na sreću nije došlo do nekih daljnjih urušavanja objekata i dimnjaka na području Zagreba, što znači da je veliki dio posla odrađen", naglasio je. 

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković rekao je da su građevinski inženjeri do sada pregledali 15.729 objekata oštećenih u potresu, odnosno 254 tijekom jučerašnjeg dana. 

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić je, s obzirom na opsežne građevinske radove na području cijeloga grada, građane pozvao na oprez u prometu.

Apelirao je na njih da se suzdrže od parkiranja na svim javnim površinama kako ne bi otežali kretanje svih sudionika u prometu, a posebno osoba s invaliditetom, djece, pješaka i biciklista.
 

Gradske vijesti - 2020.