clanak False

Međunarodna konferencija o arheološkom nasljeđu i turizmu

06.05.2019.
Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević sudjelovala je danas u Arheološkom muzeju na konferenciji za novinare u povodu Međunarodne konferencije o arheološkom nasljeđu i turizmu – Sense and Sustainability.

Konferenciju, koja se u Zagrebu održava od 6. do 10. svibnja, i koja će okupiti stručnjake sa svih strana svijeta s područja arheologije i turizma, organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu, Europsko udruženje arheologa i projekt Iron-Age-Danube.

Ova konferencija će, barem nakratko, pretvoriti Zagreb u svjetsko središte arheološkog turizma i u prvi plan staviti održivo upravljanje arheološkom baštinom u njenom svojstvu kulturno-turističkog resursa odnosno potencijalne ili stvarne turističke atrakcije, naglasila je, u svom obraćanju zamjenica gradonačelnika.

U fokusu konferencije nalaze se različiti aspekti odnosa između arheologije i turizma. Neke od interesantnih tema kojima će se konferencija pobliže baviti su: upravljanje baštinskim lokalitetima u turizmu; kulturne rute; arheološki turizam u zaštićenim područjima (lokaliteti svjetske baštine, nacionalni parkovi); marketing baštine; doživljajni turizam; arheološka baština u destinacijskom menadžmentu koje povezuju prošlost, sadašnjost i kvalitetniju budućnost odnosa između arheološke baštine i turizma.

Nadamo se da će doprinijeti i pronositi dobar glas o mogućnostima arheološkog turizma Hrvatske u zemlji i svijetu. Grad Zagreb podržava ciljeve ovog projekta sa željom da takva i slična okupljanja postanu dijelom tradicionalnnih događanja koja će pozicionirati Hrvatsku i Grad Zagreb na karti Europe i svijeta u segmentu kreativnog i kulturnog proizvoda, ali isto tako osigurati veću vidljivost i razumijevanje važnosti sektora arheologije i turizma za razvoj društva u cjelini, dodala je na kraju zamjenica Pavičić Vukičević.

foto: Arheološki muzej u Zagrebu

Gradske vijesti - 2019.