clanak False

Međunarodni dan narcisa

24.03.2018.
U samom središtu Zagreba tradicionalno je obilježen Dan narcisa  u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K.), Europe Donna Hrvatska, Udruge SVE za NJU, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo.

Kao i prethodnih godina gradonačelnik Milan Bandić pridružio se javnozdravstvenoj akciji  Dani narcisa posvećenoj borbi protiv raka dojke, povećanju svijesti  o toj bolesti i o njezinoj pravovremenoj prevenciji, koja je započela obilaskom i podjelom narcisa oboljelim pacijenticama u Klinici za tumore.

U Zagrebu godišnje od ove zločudne bolesti umre oko dvjestotinjak žena, a u Hrvatskoj taj broj raste do tisuću te smatram da je to dovoljan alarm svima nama da pomognemo, rekao je gradonačelnik Bandić. Od 2004. godine Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i Grad Zagreb provode prevenciju raka dojke i stoga pozivam sve dame da vode više računa o sebi i odlaze na redovite preglede,odnosno mamografiju i ultrazvuk dojki kako bi na vrijeme spriječile posljedice.
 
Nakon posjeta pacijenticama, gradonačelnik se pridružio i akcijama na Cvjetnom trgu i Trgu bana Jelačića gdje je zajedno sa Udrugama i oboljelim osobama iz javnog i političkog života dijelilo narcise građanima. U organizaciji udruge SVE za NJU u Parku Zrinjevac održana je po prvi put i Utrka za fajterice na kojoj je sudjelovalo oko dvjestotinjak sudionika kako bi na simboličan način pružili podrušku oboljelim ženama. 

Nastavni zavod za javno zdravstvo i ove je godine na Trgu bana Jelačića organizirao besplatnu preventivno mobilnu mamografiju, a kako se čulo nabavkom novog najmodernijeg uređaja obogaćena je dijagnostička oprema, a pacijenticama je omogućena preciznija i ugodnija pretraga.


 
 

Gradske vijesti - 2018.