clanak False

Nova lokacija za izgradnju crkve na Savici

Na livadi, na kraju Ulice Vladimira Ruždjaka, jutros je gradonačelnik Milan Bandić predstavio novu lokaciju – gradsko zemljište za izgradnju župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca na Savici. 
03.03.2017.

Na livadi, na kraju Ulice Vladimira Ruždjaka, jutros je gradonačelnik Milan Bandić predstavio novu lokaciju – gradsko zemljište za izgradnju župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca na Savici koju će predložiti Kaptolu. Prostor od 5.500 m2 proteže se od Ruždjakove ulice do gradskih vrtova.

Uvijek sam govorio da na Savici ima dovoljno mjesta i za park i za crkvu i žao mi je zbog nesporazuma koji su nastali zbog prijašnje predviđene lokacije za gradnju crkve. Najvažnije je da imamo prekrasnu lokaciju i vjerujem da će Kaptol, također, biti zadovoljan, istaknuo je gradonačelnik napomenuvši da bi bilo idealno da se dovršenje crkve poklopi s proglašenjem blaženog Alojzija Stepinca svetim.

Gradonačelnik je dodao da se na rješenju za gradnju crkve na Savici radi već 10 godina, a da se predstavljena nova lokacija, koja je od prijašnje udaljena oko 150 metara južnije, razmatra četiri mjeseca. Hoće li i koliko će se projekt mijenjati, o tome će odlučiti crkva, a nakon što, nadam se, dobijemo pozitivan odgovor, možemo početi raditi na sređivanju dokumentacije.

Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj istaknula je da se naselje Savica gradilo prema Prostornom planu iz 1975. u kojem nije bila predviđena izgradnja vjerskog objekta, a po sadašnjem Prostornom planu gradnja crkve predviđena je za 5.500 stanovnika, a Savica ih ima oko 8.500.
Za ovu lokaciju predložit ćemo izmjenu GUP-a na način da se planira javna gradska površina – tematska zona (Z4) unutar koje je moguć smještaj župne crkve, kao i uređenje prostora za rekreaciju neposredno uz nasip, dodala je pročelnica.
 

Gradske vijesti - 2017.