clanak False

Nova sljemenska žičara gradi se na trasi stare s 84 gondole u koje će se moći smjestiti 10 putnika koji će od početne stanice do Vidikovca stizati za 16 minuta

Pogledajte kako će izgledati nova zagrebačka žičara.

Gradski projekt

1/3
Jedan od ključnih projekta je gradnja nove žičare na Sljemenu koja će biti namijenjena javnom prijevozu putnika od polazne postaje u Dolju do vidikovca na Sljemenu. Time se želi rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati atraktivnost lokacije.

Nova žičara gradi se na trasi stare, ali će nova imati više gondola (84) u koje će se moći smjestiti 10 putnika i voziti će brže (vožnja od početne stanice do vidikovca trajati će svega 16 minuta). Riječ je o projektu ukupna vrijednost 142 milijuna kuna. Gradnja će se odvijati u četiri faze, a nova bi žičara trebala biti gotova i puštena u promet do 1. kolovoza 2018. Godine kada će biti dostupna svim građanima i turistima.

Projekt je predstavljen javnosti 31. ožujka ove godine, a već su počeli radovi na prvoj (obnova tramvajske pruge od Mihaljevca do Dolja) i drugoj fazi (demontaža stare žičare i uređenje trase). Gradnjom nove žičare građani Zagreba i njihovi gosti dobit će važan infrastrukturni objekt koji će koristiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena. Nova žičara omogućiti će i veću ekološku zaštitu Sljemena te brže ostvarenje vizije Sljemena bez automobila.