clanak False

Obilježavanje Dana Europe

11.05.2019.
Dan Europe obilježen je danas na Europskom trgu, ispred Kuće Europe, zanimljivim programom - gastro izazovom Okusi Europe na kojem su posjetitelji imali priliku upoznati gastronomiju raznih europskih zemalja. 

Snage u pripremi sendviča s autohtonim sastojcima omjerili su predstavnici veleposlanstva zemalja članica Europske unije – Italije, Španjolske, Danske, Finske, Švedske, Francuske, Nizozemske, Slovačke, Irske, Bugarske, Litve, Slovenije, Češke, Njemačke, Austrije, Rumunjske i Mađarske, te naravno hrvatski predstavnici. Cilj natjecanja bio je pogoditi iz koje su zemlje sastojci sendviča.

Natjecanje je održano u organizaciji Predstavništva Europske komisije u RH, a u nazočnosti voditelja Predstavništva Branka Baričevića, voditeljice Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH Violete Staničić, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Olivere Majić, ministrica Marije Pejčinović Burić i Gabrijele Žalac te hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Majić pozdravila je visoke goste i brojne građane koji su, uz bogat glazbeni program, uživali u subotnjem jutru u centru europskog Zagreba. Istaknula je kako je hrana univerzalna vrijednost – nešto što povezuje sve nas, našalivši se da ćemo se svi složiti kako je, usprkos svim našim različitostima i izazovima koji su pred nama, dobar sendvič dobar izbor.

Okupljene su pozdravili i voditelj Predstavništva EK Baričević te voditeljica Ureda za informiranje Stančić, koja je pozvala građane da u što većem broju izađu na europske izbore 26. svibnja. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić čestitala je svima Dan Europe podsjetivši da danas slavimo mir i zajedništvo. Premijer je pak podsjetio da Europska unija uskoro slavi 70. obljetnicu, a Hrvatska svoje šestogodišnje članstvo u toj zajednici, te izrazio vjeru u još bolju europsku budućnost.

Okusi Europe organizirani su u partnerstvu s Europskim parlamentom, Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Gradske vijesti - 2019.