clanak False

Panel „Kako ublažiti društveno-ekonomski utjecaj krize COVID-19 u našim gradovima i osmisliti put k inkluzivnom oporavku?“

27.05.2020.
Zamjenica gradonačelnika, dr. Jelena Pavičić Vukičević danas je sudjelovala je u svojstvu panelista na on-line sjednici Foruma za socijalna pitanja EUROCITIES mreže koje je Grad Zagreb član, na temu „Kako ublažiti društveno-ekonomski utjecaj krize COVID-19 u našim gradovima i osmisliti put k inkluzivnom oporavku?“
 
Cilj ove sjednice bio je identificiranje zajedničkih izazova, razmjena znanja i iskustava između gradskih političara i Europske komisije na temu ublažavanja društveno-ekonomskog utjecaja krize COVID-19 u našim gradovima i pronalaženje najboljeg puta k inkluzivnom oporavku.
 
Panelisti na sjednici bili su i Katarina Ivanković Knežević, direktorica za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije, Sedat Arif, predsjednik Foruma za socijalna pitanja mreže EUROCITIES i zamjenik gradonačelnika Malmea, Maarten van Ooijen, potpredsjednik Foruma za socijalna pitanja mreže EUROCITIES i zamjenik gradonačelnika Utrechta, Sonia Fuertes, povjerenica za socijalna pitanja, Barcelona, Thomas Fabian, zamjenik gradonačelnika Leipziga, Christian Oxonitsch, član gradskog vijeća Beča, Grigoris Leon, gradski vijećnik u Ateni i predsjednik Prihvatno-solidarnog centra.
 
Razgovaralo se o tome kako je kriza COVID-19 utjecala na zaposlenost, jednakost i uključenost u gradovima diljem EU, koji su novi socijalni izazovi i nove ranjive skupine ljudi proizišli iz COVID-19 krize, koje se mjere u gradovima provode za ublažavanje učinaka COVID-19 krize, o tome kakva se podrška gradovima očekuje od EU institucija, mogu li se koristiti EU fondovi u okviru Coronavirus Response Investment inicijative (CRII) ili očekivati fleksibilnost u pravilima o državnim potporama te kakva je vizija gradova u EU  za oporavak nakon COVID-a, koje su mogućnosti da se „obnovi“ inkluzivniji grad i kako gradovi i Europska komisija mogu zajedno raditi na inkluzivnom oporavku diljem EU.
 
Zaključci sjednice iskoristit će se kako bi se formulirale ključne poruke za obraćanje institucijama EU u zajedničkoj izjavi, kako bi se istaknula uloga gradova u upravljanju krizom COVID-19 te kako bi se gradovi pozicionirali kao pouzdani partneri u akcijskom planu za oporavak EU.
 
Zamjenica gradonačelnika, dr. Jelena Pavičić Vukičević, iskoristila je priliku kako bi sudionike sjednice pozvala na konferenciju Foruma za socijalna pitanja mreže EUROCITES, koju Zagreb organizira u suradnji s EUROCITIES mrežom, a koje se planira održati u Zagrebu,  8.-10. studenog 2020. godine.

Gradske vijesti - 2020.