clanak False

Polaganje vijenca kod spomenika Moru Jokaiu

18.02.2020.
Danas je u  Aleji pjesnika na Bundeku svečano obilježena 195. obljetnica rođenja mađarskog pisca Móra Jókaija.

Uvijek sam ispunjen ponosom i zadovoljstvom što sam gradonačelnik ovako otvorenoga, multinacionalnog i različitostima bogata grada, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako nas upravo velikani duha okupljaju. Takvi su ljudi veliki zato što su duboko ukorijenjeni u povijest i tkivo vlastitog naroda, ali i zato što su ih najuzvišeniji općeljudski ideali izdizali iznad svake nacionalističke uskogrudnosti. Ideali izgradnje međunarodnih mostova rukovode i nas u Gradu Zagrebu. Svatko smije ostati ono što jest i pozvan je na suradnju.
 

Vijenac su osim Izaslanstva Grada Zagreba položili i predstavnici Veleposlanstva Mađarske u RH te članovi Vijeća mađarske manjine Grada Zagreba.
Svečano obilježavanje rođendana i u svjetskim razmjerima velika pisca je uveličano čitanjem ulomaka iz njegovih najpoznatijih djela na hrvatskome i na mađarskome jeziku.
 
Spomenik je u Aleji književnika u parku Bundek postavljen 30. svibnja 2019. na inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a uz potporu Zagreba i Budimpešte.
 

Gradske vijesti - 2020.