clanak False

Predstavljena knjiga "O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku"

09.05.2019.
Zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević, danas je u Hrvatskom državnom arhivu nazočila predstavljanju knjige O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku dr.sc. Dubravke Brezak-Stamać, kojom autorica istražuje važne teme procesa afirmacije hrvatskog jezika kao nastavnog predmeta, ali i kao jednog od temelja nacionalne suverenosti.

Ovdje nisam danas samo kao zamjenica gradonačelnika, već i kao Dubravkina učenica. Dubravka je prije svega jedna divna i topla osoba, ali i odlična mentorica koja nas svojim nastavničkim umijećem sve inspirira. Ovim dijelom ukazuje na ključan element nacionalnog i kulturnog identiteta a to je materinji jezik naglasila je zamjenica Pavičić-Vukičević.

Zahvalivši se uzvanicima što su se okupili u ovako velikom broju, autorica Brezak-Stamać rekla je nešto više o motivima za pisanje knjige. Glavni motiv u knjizi je priroda, od Petra Zoranića koji je rabi kao stalnu figuru uživanja odnosno idealan pejzaž, pa sve do Antuna Gustava Matoša koji cvijet rabi kao funkcionalno oblikovani simbol. Sljedeću godinu navršavam 30 godina rada i izdavanje ove knjige vidim kao prigodan način za obilježavanje dugogodišnjeg rada u školi. 

Čitajući ulomke iz knjige, prisutnima su se obratili i direktor nakladničke kuće AGM Stjepan Bekavac, ravnatelj HDA Dinko Čutura i recenzentica dr.sc. Marijana Horvat s Instituta za hrvatski jezik i rodoslovlje.

Gradske vijesti - 2019.