clanak False

Predstavnici češke nacionalne manjine kod gradonačelnika

08.03.2018.

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima se danas u Gradskoj upravi susreo s predstavnicima češke nacionalne manjine Grada Zagreba koje je predvodio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Na sastanku se razgovaralo o sudjelovanju i o potpori Grada Zagreba češkoj nacionalnoj zajednici u Zagrebu. Grad Zagreb podupire aktivnosti svih nacionalnih zajednica u očuvanju  identiteta i u njihovoj integraciji u hrvatsko i zagrebačko društvo, istaknula je Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnice za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik je izjavio da se na sastanku razgovaralo o nizu kulturnih akcija u 2018., npr. o  Europskoj godini kulturne baštine te o načinu na koji bi češka nacionalna manjina mogla dati svoj doprinos.  

Razgovaralo se o uređenju zagrebačkog Češkog narodnog doma koji je kulturna baština Čeha u Zagrebu. Grad Zagreb je za njegovu izgradnju darovao zemljište te ga zajednički čuvamo kao kulturni spomenik, rekao je.

Također je naglasio da će češka nacionalna manjina u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom poduprijeti akciju Grada Zagreba da se spomen-ploča književniku Augustu Šenoi postavi u Pragu.

Gradske vijesti - 2018.