clanak False

Presscia Stožera Civilne zaštite - Dvije novooboljele osobe u Zagrebu

22.04.2020.
Hina/www.zagreb.hr - U Zagrebu su zabilježene dvije novozaražene osobe koronavirusom, u Covid ambulantama ukidaju se noćne smjene, a ukupno su 194 osobe preboljele zarazu, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

"Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je testirano 220 korisnika, broj pozitivnih na koronavirus je četvero, od kojih su dvije novozaražene osobe", kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ukupno je dosad zabilježena zaraza koronavirusom kod 454 osobe, a 194 je ozdravilo.   

U liječničkim ambulantama, otvorenima za osobe kod kojih se sumnja u zarazu koronavirusom, ukida se noćna smjena pa rade do 20 sati.

"Broj poziva i dolazaka u te ambulante je znatno reduciran, što je dobar indikator da je trend povoljan te da je putanja zaraze silazna", ociienio je Jeleč.

Dario Krnjaković iz Sektora za sanaciju objekata oštećenih u potresu u Zagrebu izvijestio je da je do sada pregledano više od 12.600 objekata. 

"Neuporabljivo zbog oštećenja objekta, crvenom oznakom označeno je 716 objekata, privremeno neuporabljivo je 3084 objekta, a upotrebljivo je 70 posto do sada pregledanih objekata", kazao je. 

Na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je novih pet slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Trenutno je 11 djelatnika policijske uprave zaraženo koronavirusom, a 4 ih je u samoizolaciji, izvijestio je zamjenik načelnika PU-a Dubravko Teur.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je u pad broja zaraženih u Zagrebu razlog za optimizam.

Izvijestio je da je ukupno 47 obitelji koje su smještene u Cvjetnom naselju zatražilo smještaj u gradskim stanovima. 

Najavio je da će Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zajedno sa Gradskim uredom za upravljanje imovinom grada utvrditi listu prvenstva za 44 gradska stana koja su na raspolaganju  na temelju kriterija: imovinskog ili socijalnog statusa obitelji, što znači da obitelj nema druge imovine osim one koja je uništena odnosno koja je obilježena crvenom naljepnicom, broju članova obitelji, zdravstvenom kriteriju i da zadnjih 10 godina imaju boravište u Zagrebu.

Direktorica ZET-a zajedno s ekspertnim timom, ljudima sa Strojarskog fakulteta i vještacima provjeravaju trase. Nakon što popuste mjere ograničenja javnog prijevoza znat ćemo točno kojim trasama će moći voziti tramvaji, a na dijelovima gdje to neće biti moguće omogućit ćemo vožnje autobusima. Morat ćemo poštivati mjere Nacionalnog stožera koje će biti propisane u javnom gradskom prijevozu, kazao je gradonačelnik.
 

Gradske vijesti - 2020.