clanak False

Prijem predstavnika Viteškog alkarskog društva iz Sinja

07.05.2019.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u palači Dverce predstavnike Viteškog alkarskog društva iz Sinja, predvođene gradonačelnicom Grada Sinja Kristinom Križanec i predsjednikom društva Stipom Jukićem.

Nakon sastanaka, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco naglasio je da ih je Viteško alkarsko društvo kao i prethodnih godina informiralo o pripremama za nadolazeću Sinjsku alku koju Grad Zagreb tradicionalno podupire i pomaže. Nadam se da će Sinjska alka kao jedna kulturna znamenitost koja je već nadišla i granice Republike Hrvatske, u budućnosti, a na inicijativu gradonačelnika Bandića biti i evidentirana i kroz državni proračun.

Grad Sinj i Grad Zagreb su gradovi prijatelji  i svake godine dođemo osobno pozvati gradonačelnika i njegove suradnike na Sinjsku alku, rekla je gradonačelnica Križanec, te dodala da gradovi imaju odličnu suradnju. Ove godine Dalmatinska zagora dobila je nagradu i prepoznata je kao turistička destinacija, pa ćemo sa Gradom Zagrebom odraditi jedan projekt kulturne manifestacije kako bi povezali naše zajedničke aktivnosti, najavila je gradonačelnica.

Predsjednik alkarskog društva Stipe Jukić u ime svih alkara zahvalio se gradonačelniku i Gradu na moralnoj i materijalnoj podršci, te naglasio da Alka nije samo Sinjska, već je Alka cijele Republike Hrvatske pa i šire.

Organizacija Alke je složena i pripreme traju cijelu godinu jer obuhvaća cijeli jedan pogon kao što su uzgajanje i ishrana konja, veterinarske usluge, održavanje odora i oprema, Alkarski muzej i svaka pomoć nam je od velike važnosti, rekao je alkarski vojvoda Boško Ramljak. Nadamo se da će Vlada, Alku uvrstiti u proračun jer smatramo da je bitna zbog kulturnog i povijesnog identiteta.
 
 

Gradske vijesti - 2019.