clanak False

Proljetni sajmovi na Zagrebačkom velesajmu

Od 4. do 7. travnja na Zagrebačkom velesajmu održat će se proljetni sajmovi: EMAT, INTERKLIMA, GRADITELJSTVO, INTERPROTEX.
31.03.2017.
Od 4. do 7. travnja na Zagrebačkom velesajmu održat će se proljetni sajmovi: EMAT, INTERKLIMA, GRADITELJSTVO, INTERPROTEX, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Uprave ZGH Ana Stojić Deba, pročelnica Gradskog ureda za gospdarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić te voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.


Zagrebački velesajam u skladu s poslovnom strategijom jačanja sajamske djelatnosti u Zagrebu organizira koncepcijski redizajnirane PROLJETNE SAJMOVE.

Pod sloganom „OBNOVIMO HRVATSKO GOSPODARSTVO“ ove godine terminski i sadržajno objedinjena su četiri tematski povezana međunarodna sajamska projekta: EMAT, 9. sajam zaštite okoliša i komunalne opreme, INTERKLIMA, 24. sajam grijanja, klimatizacije, obrade pitkih voda i obnovljivih izvora energije, GRADITELJSTVO, 40. sajam građenja i opremanja te INTERPROTEX, 12. sajam zaštite osoba i imovine.

Pokrovitelj Proljetnih sajmova je Grad Zagreb.

Predstaviti će se 146 izlagača iz 22 zemlje na 9.500 kvadrata u paviljonima 8, 8a i 9 te na otvorenom prostoru.

ZEMLJE SUDIONICE: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Kina, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Ukrajina, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska

B2B U FOKUSU: KONFERENCIJE, SIMPOZIJ, RADIONICE, PANELI

Izložbeni segment sajma upotpunjen je snažnim konferencijskim programom s temeljnim ciljem susreta domaćih i inozemnih gospodarstvenika navedenih struka te predstavnika znanstvene zajednice i institucija.

Bit će to prigoda da se posjetiteljima Proljetnih sajmova, stručnoj i široj javnosti prezentira uvid u nacionalnu strategiju i kretanja u području zaštite okoliša, graditeljstva i energetske učinkovitosti do 2030. godine te noviteta vezanih uz komunalnu opremu i zaštitu osoba, imovine i podataka, kao i prezentiranje inovativnih rješenja razvoja gradova.

* Panel rasprava: Hrvatsko graditeljstvo do 2030

Fokus ovog panela je na strategiji za razdoblje do 2030. godine. Europa nameće ciljeve do 2050. godine, a naša strategija ih adaptira, preuzima, postavlja na razinu hrvatskog tržišta nekretnina.

Kroz panel će se pokušati odgovoriti na neka krucijalna pitanja: Kakve neophodne promjene očekuju hrvatski građevinski sektor? Imamo li dobro osmišljene dugoročne strategije? Koliko su trajne u odnosu na dinamiku političkih struktura svake 4 godine ili čak u kraćem razdoblju? Ima li Hrvatska dovoljno kompetentnih ljudi za provedbu strategija? Što aktualna postava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja planira nametnuti kao razvojne procese u razdoblju do 2020 pa onda do 2030?

* GREEN TALKS za građanstvo i upravitelje zgrada: Kako brzo, jednostavno i učinkovito obnoviti zgradu ili obiteljsku kuću?

* Put u kružno gospodarstvo

Druga međunarodna tehnološka konferencija tvrtke Tehnix na kojoj će se predstaviti najnovije tehnologije, strojevi i oprema proizvedene u Hrvatskoj kojima se postižu ciljevi cirkularne ekonomije i održivi razvoj.

* Smart Cities – pametnim rješenjima do održivog grada

Pametan grad (smart city) koncept je cjelovitog i održivoga grada u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža (smart grid), snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata (Internet of Things – IoT) primjeni komunikacija M2M (machine to machine), smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.

Cilj je ukazati na konkretna rješenja i postojeće strategije implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima. Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj. Financiranje pametnih rješenja. Alternativni načini financiranja poput crowdfundinga na konkretnim primjerima. Povlačenje sredstva europskih strukturnih fondova. Organizator je Lider media.

* Zelena gradnja – Zelena energija

Predavanja/radionice, Primjeri iz prakse, Video prezentacije

Teme u fokusu - ENERGIJA: Biogorivo - plin, drvna masa/ Isplativost bio energije. Toplina iz biomase-od ideje do rješenja. GRADNJA - bio prirodna gradnja, zelena gradnja, energetska učinkovitost/ Inovacije u eko gradnji, Optimalna toplinska izolacija ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA - arhitektura i gradnja ekološkim i prirodnim

materijalima/ Visoko energetski održiva arhitektura, EU Ecolabel za proizvode u zelenoj gradnji, Projekt energetskog centra Bračak

* 24. međunarodni simpozij o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTERKLIMA 2017

Međunarodni simpozij Interklima održava se na Zagrebačkom velesajmu od 1969. godine i bienalnog je karaktera. Održava se u tri cjeline:

* Dan Frana Bošnjakovića

* Termoenergetski sustavi i obnovljivi izvori energije

* 13. konferencija o termografiji

* zaJEDNO za kulturu sigurnosti na radu

* Privatna zaštita 2017: Prevencija – Zaštita – Sigurnost, godišnja konferencija Hrvatskog ceha zaštitara

* Informatizacija u vatrogasnoj zajednici; na koji način Hrvatska vatrogasna zajednica digitalizira svoje poslovanje

* B2B susreti – Austrijsko gospodarstvo u Hrvatskoj - najavljujemo značajan posjet velike delegacije austrijskih tvrtki, ukupno njih 23, u okviru Austrijsko-hrvatskog gospodarskog susreta na temu tehnologije zaštite okoliša, graditeljstva i infrastrukture. Delegaciju će predvoditi predsjednik Koruške gospodarske komore.

DEMONSTRACIJE, VJEŽBE, ZANIMLJIVOSTI

Posebno zanimanje izazvat će vatrogasni timovi i demonstracija procesa školovanja potražnih pasa kroz prikaz disciplina poslušnosti, motivacije i traženja kao i traženje unesrećene osobe iz simulirane ruševine, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku pogledati svoju prekršajnu evidenciju. Upravo za takvu mogućnost pobrinulo se Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i za ostali edukativno prezentacijski program; informacije i savjete o sigurnosti u prometu, testiranje poznavanja prometnih propisa kod djece i dr. Na izložbenom dijelu demonstrirat će korištenje opreme za motocikliste, uređaj za nadzor brzine kretanja vozila kao i uređaje za mjerenje prisutnosti alkohola u organizmu, a moći će se isprobati i vožnja motocikla na simulatoru.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizira izložbu vojne opreme i naoružanja koju koristi vojna policija i na kojoj će prezentirati naoružanje, uniforme, zaštitnu odjeću i obuću te posebne uređaje, a moći će se uživo vidjeti demonstracija dresure pasa.

IZLOŽBENI DIO SAJMA

Zaštita okoliša • Komunalna oprema • Građenje i opremanje • Grijanje i klimatizacija • Obrada pitkih voda • Energetika • Zaštita osoba, imovine i podataka

EMAT

Gospodarenje otpadom izazov je i obveza. Sajam ima ulogu jačanja svijesti o potrebi ekološkog pristupa u svim aspektima gospodarskog razvoja. Sajam nudi upoznavanje i prezentacije novih tehnologija za održivi razvoj te razmjenu stručnih i znanstvenih iskustava s područja prevencije onečišćenja, komunalnog gospodarstva, urbanog uređenja, zaštite okoliša i života u njemu.

Želeći doprinijeti naporima hrvatskog gospodarstva u podržavanju i poticanju procesa usmjerenih na održivi razvoj, kao društveno, socijalno svjesna institucija, EMAT organiziramo s ciljem jačanja svijesti o potrebi ekološkog pristupa u svim segmentima gospodarskog razvoja. Na sajmu su prisutni vodeći izlagači TEHNIX, AUTO HRVATSKA, O-K-TEH, STP, ESCO, SAN BOX, TECHNO-WIN, COM-ING, LARYX, INTERSEROH

GRADITELJSTVO

okuplja proizvođače građevinskih materijala, građevinske stolarije, opreme za unutarnje uređenje, mehanizacije te tehničko-tehnološka rješenja koja podižu energetsku učinkovitost izgradnje. Sajam GRADITELJSTVO dugogodišnji je značajan čimbenik sektorske prepoznatljivosti i njegove održive konkurentnosti. Za hrvatske proizvođače, sudjelovanje na ovom sajmu znači doprinos bržem stvaranju njihovih robnih marki i potvrdu prisutnosti na tržištu što pridonosi povećanju međunarodne konkurentnosti. Od izlagača prisutni su INOTHERM, INTERNORM, BETON LUČKO, COMET, VARIANT, FEROKOV, MS AMBULANCE, PROSPERA MUNDI, MILLENIUM METAL

INTERKLIMA

bienalni je sajam opreme za grijanje, hlađenje, klimatizaciju, obradu pitkih voda i obnovljivih izvora energije, koji donosi aktualne teme vezene za energetsku obnovu zgrada, najbolja i energetski najučinkovitija rješenja. Od izlagača izdvajamo: ROBERT BOSCH, VIESSMANN, TVORNICA TURBINA KARLOVAC, EMA, EKOSEN

Na sajmu će biti izložena kondenzacijska parna turbina, inovativni i nagrađivani proizvod hrvatskog proizvođača Tvornice turbina iz Karlovca. Viessmann će predstaviti nove solarne kolektore, a tvrtka EMA svjetski novitet - stropni odvlaživač zraka. Biti će predstavljena još jedna hrvatska inovacija - Generator topline, G.T.E. Gorupec, kojom se ostvaruju značajne uštede energenata.

INTERPROTEX

Safety-security sajam ponovo će ujediniti razne grupacije ove gospodarske grane i predstaviti novitete u području tehničke i mehaničke zaštite, tjelesne zaštite i zaštite od požara. Predstavit će najnovije trendove i suvremene tehnologije iz područja zaštite osoba i imovine, osiguravajući izravnu komunikaciju s posjetiteljima, institucijama i predstavnicima zakonodavnih tijela u zemlji.

Vodeći izlagači: SALON BANKARSKE OPREME, PRO-ALARM, ASSA-ABLOY, PASTOR, HRVATSKI CEH ZAŠTITARA, HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA, DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE, HRVATSKA GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA, MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH, MINISTARSTVO OBRANE RH

Tematske cjeline sajma Interprotex:

SAFETY - Zaštita na radu i zaštita od požara

SECURITY- Tehnička, mehanička i tjelesna zaštita

PREMIJERNO NA PROLJETNIM SAJMOVIMA - „HRVATSKA KUPAONICA“

Hrvatska gospodarska komora inicirala je projekt „Hrvatska kupaonica“ u kojem je okupila hrvatske proizvođače pojedinih proizvoda koji se ugrađuju u kupaonicu. Namjera je bila pomoći podizanje dodane vrijednosti hrvatskog gospodarstva kroz povezivanje i međusobnu suradnju hrvatskih proizvođača i angažman dizajnera koji djeluju pri HGK udruženi u Zajednicu za industrijski dizajn.

Radi se o kvalitetnim hrvatskim tvrtkama; Aquaestil plus, Bokart, Keramika Modus, Nord produkt i Santaj plastika.

Projekt „Hrvatska kupaonica“ predviđa ponudu kupaonica u 3 cjenovna razreda tj. po nižoj, srednjoj i visokoj tj. luksuznoj varijanti. Ugledna dizajnerica Silvija Jonjić zasada je izradila idejni koncept za 4 kupaonice od koje je napravljena samo jedna, inspirirana kadom tvrtke Aquaestil plus koja je za nju dobila oznaku „Red Dot“ za 2016. godinu. Temeljem te prestižne nagrade za dizajn te inspirirana dodatno hrvatskom čipkom i maslinovim drvom, izrađena je luksuzna kupaonica koja će po prvi puta biti izložena na Zagrebačkom velesajmu na Proljetnim sajmovima.

PREZENTACIJA RAZVOJNIH PROJEKTA ZAGREBAČKOG HOLDINGA

Na izložbenom prostoru u paviljonu 8a, Zagrebački holding predstaviti će razvojne projekte čiji se početak realizacije planira tijekom ove i sljedeće godine: investicije u prometnu infrastrukturu, stanovanje, energetiku, gospodarenje otpadom te druga kapitalna ulaganja bitna za razvoj Grada Zagreba. S obzirom na strukturu i vrijednost, ti projekti imaju izravni utjecaj na potencijal za rast ukupnog domaćeg gospodarstva, u čemu Grad Zagreb ima status akceleratora ukupnog društvenog i gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

PARTNERI

Proljetne sajmove prati snažna institucionalna podrška: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Obrtnička komora Zagreb, Hrvatski ceh zaštitara, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska vatrogasna zajednica, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Lider.

SVEČANO OTVORENJE

Proljetne sajmove Zagrebačkog velesajma otvorit će gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma u 11.00 sati.


RADNO VRIJEME SAJMA 10.00 do 18.00 sati

ULAZ na sajmove je SLOBODAN uz prethodnu registraciju poslovnih korisnika.

PARKING

Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan.

POGODNOSTI ZA POSJETITELJE

Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte. Hertz rent a car za izlagače 25% popusta, za posjetitelje 15% popusta. 

Gradske vijesti - 2017.