clanak False

Sastanak s ravnateljima domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb

11.05.2020.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, održao je danas u prostorijama Zagrebačkog velesajma sastanak s ravnateljima domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb, a tema sastanka bila je epidemiološka situacija u Gradskim domovima.

Sastanku su, uz pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romanu Galić, prisustvovali i predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo, te epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, prisustvovala i prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Zahvalivši prisutnima na dosadašnjim uloženim naporima, gradonačelnik je posebno izrazio zahvalnost svim djelatnicima domova na predanom i požrtvovnom radu, a što je bilo ključno da u 11 domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb nema pojave zaraze virusom COVID-19.

Na sastanku se razgovaralo i o Uputama pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19, od 8. svibnja. Istaknuto je kako su Upute usmjerene na postupno ublažavanje mjera i u domovima za starije osobe, ali je naglašeno kako nove mjere donose i potrebu za dodatnim oprezom jer je i dalje na snazi proglašena epidemija.
U novoj Uputi predviđena je mogućnost posjeta korisnicima, što je izuzetno važno nakon više od 70 dana izolacije naših najstarijih sugrađana. Zaključeno je da se mjere, koje na određeni način znače i „otvaranje“ domova za starije osobe, moraju provoditi na najsigurniji mogući način, a posebno je istaknuto kako je izuzetno važno odgovorno ponašanje svih koji će biti u kontaktu s korisnicima domovima. Primjena protuepidemijskih mjera te odgovorno ponašanje ključno je u sprečavanju pojave epidemije u domovima za starije osobe.
 

Gradske vijesti - 2020.