clanak False

U proteklih 24 sata u Zagrebu je 44 novooboljelih od koronavirusa

20.08.2020.
U Zagrebu je u proteklih 24 sata 44 novooboljelih osoba od koronavirusa. Povećana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja prošlo 468 osoba, od kojih je 235 upućeno na testiranje, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da su jučer ukupno obavili 574 testiranja, a mjera samoizolacije određena je za  97 osoba. Od novooboljelih, 18 osoba se povezuje s boravkom na godišnjem odmoru, 11 su kontakti ranije oboljelih, za osmero je nejasna epidemiološka anamneza, jedan slučaj je u procesu epidemiološke obrade, a šestero ih je uvoz iz Bosne i Hercegovine te s Kosova. 

U odnosu na dan ranije oporavljeno je 18 osoba više, tako su sada ukupno 474 aktivna slučaja, a aktivnih samoizolacija je 977.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva su izvijestili da je tijekom jučerašnjeg dana prikupljeno 95 tona građevinskog otpada sa 39 lokacija.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić osvrnula se na medijske natpise koji se tiču stanova u vlasništvu Grada Zagreba, a koji bune sugrađane, iznijevši detaljnije informacije o toj temi.

Kako navodi zamjenica Majić, Grad Zagreb raspolaže sa 7 031 stanom. Od tog broja, 1 122 najmoprimca koristi javno najamne stanove, 1 068 najmoprimaca koristi socijalne stanove, na osnovu liste prvenstva stanove koristi 1 976 najmoprimaca,  2 083 stana koriste raniji nositelji stanarskih prava te bez valjane pravne osnove se koristi 738 stanova.

Sukladno elementarnoj nepogodi, odnosno potresu, Grad Zagreb je za sve sugrađane koji su ispunjavali socijalne kriterije, a nalazili su se u SD Cvjetno naselje dodijelio 21 stan, te četiri osobe adekvatno smjestio u umirovljeničke domove.

„Predmetom prodaje mogu biti stanovi onih stanara koji plaćaju ugovoreni najam, tzv. ugovornim najmoprimcima, te stanovi ranijih nositelja stanarskog prava koji nisu otkupili stanove po bivšoj zakonskoj regulativi. Sukladno procesu Javne nabave, neovisni procjenitelji za Grad Zagreb donose procjenu tih nekretnina, te ukoliko su stanari zainteresirani za kupnju obavezni su Gradu poslati pismo namjere. Nakon toga se izrađuje elaborat, energetski certifikat i procjena vrijednosti stana. Cijena takvih stanova kreće se od 1 400 do 1 700 eura po metru kvadratnom. Takva cijena s obzirom na tržišne cijene stanova novogradnje, potencijalnim kupcima tih stanova predstavlja problem, što je Grad i uvidio. Stoga, Grad Zagreb od 2012. godine predlaže promjenu načina procjene tih nekretnina, kako bi sugrađanima bilo omogućeno reguliranje njihovog stambenog pitanja“, kazala je zamjenica Majić.

Kada su u pitanju 738 bespravno useljena stana, Grad Zagreb čeka pravomoćnu sudsku odluku, nakon čega će temeljem pravomoćne sudske odluke moći tražiti predaju tih stanova u svoj posjed.
 

Gradske vijesti - 2020.