clanak False

U Zagreb stiglo 3.200 doza cjepiva Astra Zenece

10.02.2021.
Kako je najavio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, danas je u Zagreb stiglo 3.200 doza cjepiva AstraZenece, koje će uvelike pripomoći procijepljenosti protiv koronavirusa.

Sigurnost cjepiva potvrđena je odobrenjem od strane Europske agencije za lijekove (EMA) i Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Prema planu cijepljenja RH, njime će se u prvoj fazi cijepiti zdravstveni djelatnici i djelatnici te korisnici domova za starije osobe, dok će u drugoj fazi krajem veljače cjepivo biti dostupno svim osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima.

Grad Zagreb je do sada cijepio nešto više od 13 tisuća ljudi prvom dozom, a od čega je više od 8 tisuća primilo i drugu dozu. Sveukupno gledajući, Grad Zagreb je do početka ovog tjedna dobio 22 tisuće doza cjepiva s obzirom na to da su se ona dobivala po broju stanovnika, a ne po kategorijama. Plan cijepljenja je reguliran po kategorijama, pri čemu prednost imaju zdravstveni djelatnici, djelatnici i štićenici domova za starije osobe te potom rizične skupine, odnosno stariji od 65 godina i kronični bolesnici.

Nadalje, Grad Zagreb je prednost dao i ostalim ugroženima. Tako je procijepljeno i 230 osoba iz žurnih službi, odnosno oni koji su pomagali Sisačko-moslavačkoj županiji, a to su vatrogasci, interventna i prometna policija.

Gradske vijesti - 2021.