clanak False

U Zagrebu broj oboljelih i dalje pada

31.08.2020.
Zagreb bilježi 46 novih slučaja koronavirusa, 15 ih je oboljelo zbog kontakta s ranije oboljelima, devet osoba je oboljelo na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, osam osoba se vratilo pozitivno iz inozemstva dok je za ostale obrada u tijeku, čulo se danas na konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.
 
„Tijekom vikenda 1 060 osoba je tražilo pomoć u COVID ambulantama, od toga je u 33 slučaja određena samoizolacija dok je na testiranje upućeno 320 osoba. Izrazito su povećane aktivnosti u zdravstvenim ustanovama, ambulante rade od 8 do 20 sati, a svi koji trebaju informacije ili pomoć mogu nazvati besplatni broj 0800 9999“, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.
 
Ravnatelj NZZJZ dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar je izvijestio da u je u Zagrebu do sada ukupno 1 682 izliječenih pacijenata te 646 aktivnih slučajeva. Naglasio je da će od danas Nastavni zavod krenuti s dvosmjenskim radom. „Ovime će naši kapaciteti biti udvostručeni što će omogućiti oko 650 testiranja dnevno. Do sada smo obavili 41 000 testiranja što je gotovo 25% svih testiranja u Hrvatskoj“, rekao je ravnatelj uz zahvalu djelatnicima i građanima na odgovornosti.
 
Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić ponovno je pozvala sugrađane na odgovornost i pridržavanje mjera Nacionalnog i Gradskog stožera.
 
Na upit o mogućim žarištima virusa u Zagrebu te o mogućim novim mjerama Stožera, zamjenica Majić je istaknula da grad Zagreb nema izdvojenih žarišta pa s toga niti potrebe za dodatnim mjerama. „Broj zaraženih pada i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti“, rekla je.
 
Na upit o smještaju za građane čiji su domovi stradali u potresu, zamjenica Majić je rekla da je pristiglo 90 zahtijeva za smještaje u kontejnere za stanovanje. „Trenutno je 65 kontejnera u uporabi za ovu svrhu, a sugrađani su odlučili koristiti prostor oko njihovih kuća. Ovo je bila isključivo želja naših sugrađana, pretpostavljamo da se mnogi bave poljoprivredom, imaju svoje OPG-ove ili domaće životinje, pa im je s toga smještaj u kontejneru bio primjereniji nego smještaj na drugoj lokaciji. U Cvjetnom naselju je trenutno smješteno oko 270 sugrađana“, rekla je zamjenica.
 
Zamjenica pročelnika za obrazovanje Katarina Milković je obavijestila da sutra, 1. rujna, nesmetano započinje nova pedagoška godina za 36 300 zagrebačke djece.
 
„Za vrijeme potresa oštećeno je 39 objekata, a od toga smo sanirali njih čak 37. Preostali su područni objekti DV Markuševec i DV Petar Pan. Rok za završetak radova na tim objektima je 1. listopada, a do tada će djeca pohađati odgojno-obrazovni program u matičnim vrtićima. Grad Zagreb, kao osnivač, osigurao je sve materijalne, kadrovske i higijenske uvjete za nesmetan početak pedagoške godine. Tijekom ovog razdoblja Grad kontinuirano osigurava sve potrebne materijale za nesmetan rad vrtića za vrijeme epidemije“, naglasila je Milković.

Gradske vijesti - 2020.