clanak False

Vikendom novi glazbeno-svjetlosni spektakl na vodenom zidu Zagrebačkih fontana

18.05.2017.

U novom svjetlosno–glazbenom programu na vodenom zidu Zagrebačkih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati redovito, svakog vikenda (petak, subota i nedjelja)  na puni sat, počevši od 21 sat.
 
Projekt svojevrsne igre vode, svjetla i glazbe zamišljen je kako bi Zagreb po uzoru na europske metropole – Rim, Budimpeštu, Prag i Barcelonu – imao jedinstven glazbeno-svjetlosni doživljaj na vodenom zidu fontana.
 
Uz konzultacije sa stručnjacima s Glazbene akademije u Zagrebu, za glazbenu podlogu odabran je Jelačić marš Johanna Straussa i Završno kolo iz naše najpopularnije opere Ero s onog svijeta Jakova Gotovca, u izvedbi Zagrebačke filharmonije
 
Idejno rješenje glazbeno-svjetlosnog programa djelo je dizajnera Ive Knezovića. Prema riječima autora koncepcije, scenografa Knezovića u prvoj skladbi, uz glazbu koja se nameće u perpetualnom krugu prolaska konjice i slave domovini, scenarij je zamišljen bez suvišnih trilera i ukrasa, s čistim plohama vode - monumentalno.
 
U drugoj je skladbi, ples vode u korelaciji s originalnim tekstom opere u pjesmi, propitivanje Ere o tome što je suho zlato, a što su mome, kulminira u ljubavnom stihu kojeg prati boja vode od zlatne do strastveno crvene.
 
Ples vode u nastavku kola također je u korelaciji s originalnom koreografijom kola opere, ovdje prikazan u komunikaciji vrtnje i ravnih ploha vodenih zidova, opisanih bojom u različitim glazbenim motivima, u kojima se izmjenjuju uloge djevojaka i momaka kao nositelja glazbene sekvence. Kolo, kako glazbeno, tako i u svjetlu i koreografiji vode kulminira zajedničkom vrtnjom i mahnitim furiozom, do ekstazičnog finala i slave ljubavi.
 
 

Gradske vijesti - 2017.