clanak False

Za Dan grada besplatan ulaz u muzeje, koncert na fontanama i razgled grada

30.05.2019.
U povodu Dana grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, Grad Zagreb svim sugrađanima i gostima priprema bogat program u kojemu se, između ostalog, ističe koncert Miroslava Škore Ne dirajte mi ravnicu koji će se održati na fontanama, besplatan ulaz u gradske muzeje kao i turistički razgledi grada.

Program proslave  počinje u petak, 31. svibnja kada će u jutarnjim satima ZET predstaviti četiri nova panoramska autobusa koji će se koristiti za turističko razgledavanje grada Zagreba i njegovih znamenitosti. Autobusi će povodom Dana grada Zagreba, neposredno nakon predstavljanja, biti pušteni na promotivnu, besplatnu vožnju za građane sa stajališta turističkih linija u Bakačevoj ulici. Vožnja će obuhvatiti razgled užeg gradskog središta, kao i parkove Maksimir i Bundek.

I ove godine, na  Dan grada  u gradske  će muzej  ulaz biti slobodan, a  proslavi su se pridružile i Knjižnice grada Zagreba koje u petak, 31. svibnja u rad puštaju novu uslugu posudbe – e- knjiga.
Bogat program pripremila je i Turistička zajednica grada Zagreba koja, između ostalog, i ove godine organizira besplatne razglede grada, a građani i turisti moći će uživati i u smjeni straže počasne satnije Kravat pukovnije.

Na sam Dan grada, 31. svibnja, već tradicionalno, u Staroj gradskoj vijećnici, održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.

Kao i svake godine, kruna proslave rođendana bit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata  no neoštećena je ostala sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.

Nakon procesije sama proslava završit će slavljeničkim koncertom Miroslava Škore na fontanama, koji je zbog kiše pomaknut na 31. svibnj i počinje u 21:00 sat. Na svečanom  koncertu Škore i Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice obilježit će se i 30-ta godišnjica pjesme Ne dirajte mi ravnicu. Izvedbu pjesme koja slavi 30. obljetnicu pratit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić  te 1.000 tamburaša koji samo za ovu prigodu stižu iz cijele Hrvatske – od Osijeka, Slavonskog Broda, Siska, Tovarnika, do Rijeke, Kutine, Virja i Grubišnog Polja.
Koncert Škore i 1.000 tamburaša bit će ovjekovječen i milenijskom fotografijom Šime Strikomana.

Gradske vijesti - 2019.