clanak False

"Zagrebački energetski tjedan" od 8. do 13. svibnja u Zagrebu

,
05.05.2017.
(Hina) - "Zagrebački energetski tjedan" održat će se o 8. do 13. svibnja po osmi put u Zagrebu s uvijek istom porukom - "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!", a bavit će se ključnim temama današnjice i gorućim problemima u području energetike, klime i zaštite okoliša.

Na "Zagrebačkom energetskom tjednu" održat će se čak 30 događanja u pet dana, najavio je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras te je pozvao sve građane da im se pridruže. Rekao je da će Tjedan biti prilika da se puno nauči o novim tehnologijama, te o sektoru zgradarstva i utjecaju gospodarstva na održivi razvoj. U bogati program uključeno je niz konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara i prezentacija udruga civilnog društva, tvrtki, znanstvenih i obrazovnih institucija, te radionica, predavanja i posebnih satova nastave za djecu u školama i vrtićima.

Pročelnik Maras najavio je i veliku međunarodnu konferenciju pod nazivom "Pametna energetska rješenja za održivi razvoj" koja će se održati u srijedu, 10. svibnja, a na kojoj će sudjelovati mnogi eminentni međunarodni stručnjaci, predstavnici hrvatskih ministarstava i tvrtki, a posebno će se dotaknuti tema povezanih s postizanjem zajedničkih EU ciljeva kako bi se slijedila politika Europske unije i energetsko-klimatski okvir do 2050. ka energetski učinkovitijem, niskougljičnom i konkurentnijem razvoju tržišta, privlačenju novih investicija i kvalitetnijem životu građana. Maras je pozvao građane i na "Zelene dane Hrvatske komore arhitekata" te seminar Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike.  

Pokrovitelj "Zagrebačkog energetskog tjedna" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je riječ o događaju koji se s velikim uspjehom održava već 8. godinu za redom, a s porukom - "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!", pozivaju sve građane Zagreba i njihove goste na zajedničko djelovanje u interesu energetski održivog razvoja grada i očuvanje vrijednih prirodnih resursa za buduće generacije. Bandić je istaknuo kako su on i Gradska uprava odlučni u daljnjoj provedbi mjera energetski održivog razvitka Zagreba, ostvarujući pritom čvrstu i uspješnu suradnju sa svim relevantnim partnerima u Hrvatskoj i inozemstvu.

"'Zagrebački energetski tjedan' pruža jedinstvenu priliku približiti građanima Zagreba, Hrvatske i regije načine ostvarivanja značajnih energetskih i financijskih ušteda te istovremenog smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaja na okoliš. Ambiciozni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova Europske unije za 40 posto do 2030. možemo ostvariti samo uz aktivno sudjelovanje brojnih interesnih skupina, gospodarskih subjekata, obrazovnih i znanstvenih institucija, nevladinih udruga i što većeg broja ekološki osvještenih građana", rekao je Bandić. Istaknuo je kako Grad Zagreb želi kao i dosad biti lider i svoja nastojanja usmjeravati na postizanje zajedničkih EU ciljeva te slijediti politike Europske unije, energetski klimatski okvir do 2050.".  

"Zagrebački energetski tjedan" počet će u ponedjeljak ujutro u zagrebačkim dječjim vrtićima, na 206 lokacija, igraonicom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš", te stručnim skupom studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj", Danom otvorenih vrata - Energetika na FER-u, te prezentacijom "Korištenje energije vjetra malim vjetroelektranama" i predavanjem "Osnovni KNX modul"  u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi.

Vezani dokumenti


Gradske vijesti - 2017.