clanak False

Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama

27.07.2020.
Direktor podružnice Vodoopskrba i odvodnja Marin Galijot danas je informirao javnost o posljedicama nevremena koje je u petak i subotu uzrokovalo poplave u nekim zagrebačkim kvartovima.

U 21 sat je započelo oborinsko nevrijeme što je, nakon četiri sata oborina, dovelo do pada od gotovo 80 litara po kvadratnom metru na uslužnom području Vodoopskrbe i odvodnje na području grada Zagreba, rekao je.

Sustav je oko ponoći bio pun te je sva voda koja se slila sa samog vrha Medvednice, do Slavonske Avenije prema crpnoj stanici Mičevac, došla je do odvodnog kanala u Čulinečkoj cesti. Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, vrijednom 22 milijuna kuna, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama.Oborinska voda, koja je već tada razrijedila sadržaj sustava javne odvodnje, putem kolektora završila je u odvodnom kanalu kao tekućina sa smanjenom kemijskom potrošnjom kisika, a kojoj je dozvoljeno ispuštanje direktno u Savu.

Istočno od kolektora na Čulinečkoj ulici, koji je prošle godine stavljen u funkciju, nalazi se najveća crpna stanica s retencijskim bazenom i preljevom, a koja služi kao uređaj odplavljenja svih voda istočno od Čulinečke ulice i kao obrana Sesveta od poplave.

Rekao je da je podružnica u prvoj noći poplave zaprimila oko 400 poziva, no da se dobar dio njih odnosio na iste lokacije. U nedjelju je bilo svega 35 poziva.

Zahvaljujući kolektoru, uspjeli smo zaustaviti plavljenje čitave Trnave. Nakon što je izgrađen kolektor nismo imali niti jedan poziv s područja Trnave i Sesveta. Kroz zahvate koje smo učinili prošle godine, iz Zlatarevog zlata, koje je inače trpjelo poplave i do devet puta godišnje, tijekom ovih oborinskih padalina nismo primili pozive za intervenciju, naglasio je Galijot.  

Dodao je da je pripremljena dokumentacija za uspostavljanje nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba.

Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo sa preljevima regulirali vodu koja teče kroz javni odvod, rekao je.
 
Galijot je također istaknuo da je za treći stupanj otpadnih voda ishođena građevinska dozvola, a procedura za izgradnju bi trebala biti ove jeseni. Dodao je i kako se taj projekt
planira financirati novcem iz EU fondova.

Gradske vijesti - 2020.