clanak False

10 godina Zagreba u Europskoj uniji

10 godina Zagreba u Europskoj uniji
01.07.2023.

Kao dio europske obitelji i glavni grad zemlje članice Europske unije, Zagreb se uspješno pozicionirao kao važna karika u europskom povezivanju i razvoju, ostvarujući brojne koristi za svoje građane.

Naš grad prolazi kroz transformaciju koja je donijela mnoge pozitivne promjene. Koristimo različite EU instrumente za razvoj obrazovanja, kulture, zdravstva, za jačanje socijalne politike, brigu za starije sugrađane i za mlade, kroz poticanje održivog razvoja, inovacija, modernizacije javnog prijevoza i infrastrukture, a sve s ciljem unapređenja kvalitete života naših sugrađana.
Značajan dio tih promjena ostvaruje se kroz projekte sufinancirane iz EU fondova.

Grad Zagreb je zajedno sa svojim ustanovama i trgovačkim društvima proveo oko 500 projekata ukupne vrijednosti oko 400 milijuna eura, a samo u ovom trenutku u provedbi je čak 290 projekata ukupne vrijednosti oko 600 milijuna eura. Veliki zamah u korištenju EU sredstava u zadnje dvije godine vidljiv je iz sljedeće usporedbe: u 2020. godini grad je iskoristio ukupno oko 20 milijuna eura iz EU fondove, a samo u prvih šest mjeseci ove godina taj je iznos već dostigao 70 milijuna eura.

Projekti su realizirani u različitim područjima, od energetske obnove javnih zgrada, modernizacije infrastrukture i voznog parka ZET-a, važnih gradskih prometnica i prometne infrastrukture, ulaganja u sustav odvajanja otpada, ulaganja u kulturnu baštinu, modernizaciju zdravstvenih ustanova, ulaganja u turističku i zelenu infrastrukturu te u modernizaciju usluga i programa u području socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Ostvarili smo veliki napredak u obnovi javnih zgrada nakon potresa: iz Fonda solidarnosti Europske unije uloženo je 185 milijuna eura kroz više od 200 projekata obnove škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, muzeja i kazališta, ali i infrastrukturnih objekata poput cesta i mostova.

Gradske vijesti