clanak False

10. obljetnica programa „Škole: partneri budućnosti“ (PASCH)

05.10.2018.
U parku Bundek obilježena je 10. obljetnica programa Škole: partneri budućnosti (PASCH) koji potiče nastavu njemačkog jezika u školama diljem svijeta, a trenutno obuhvaća mrežu od 2000 škola koje su posebno povezane s Njemačkom.

Čovjek tijekom života treba steći četiri vrste pismenosti: na materinjem jeziku, na stranome jeziku, u matematici i prirodoslovlju te iz digitalnih znanosti. Ovaj vaš napor u učenju njemačkog jezika je dio tog koncepta – osobnog opismenjavanja, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Ataše za kulturu i politiku Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu Arne Hartig je naglasio kako i u ovoj prigodi mlade ljude žele zainteresirati i potaknuti na učenje njemačkog jezika. U veljači 2008. smo započeli s ovom inicijativom koja doprinosi trajnomu usavršavanju učenika i nastavnika. Time želimo unaprijediti kompetencije mladih za studij u Njemačkoj te potaknuti suradnju i razmjenu ideja.

U mrežu PASCH je uključeno više od 40 hrvatskih škola, od čega 9 zagrebačkih srednjih koje sa Središnjim uredom za školstvo u inozemstvu (ZfA) provode program za Njemačku jezičnu diplomu (DSD), koja olakšava ulazak na tržište rada i učenicima otvara mogućnost nastavka školovanja na akademskoj razini ili na stručnome inozemnom usavršavanju.

Gradske vijesti - 2018.