clanak False

6. simpozij Hrvatske udruge patronažnih sestara

20.04.2018.
Danas je u hotelu Antunović otvoren 6. simpozij Hrvatske udruge patronažnih sestara, jednodnevna stručna konferencija na kojoj predaje više stručnjaka iz redova liječnika i medicinskih sestara.

Prisutne je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i pokrovitelj Simpozija, koji je ovom prilikom istaknuo da je patronažna djelatnost od iznimne važnosti za cjelokupno društvo. Patronažna sestra predstavlja specifičan dio sestrinstva, bez te djelatnosti nestao bi preventivni i edukativni element primarnog zdravstva. Sestra dnevno može obaviti 7 posjeta, što je oko 150 posjeta mjesečno, odnosno 1800 godišnje, a broj pacijenata po patronažnoj sestri je preko pet tisuća. Kada pogledamo te velike brojke, onda vidimo koliko je uistinu velik opseg rada patronažnih sestara. Za to im svi trebamo biti zahvalni, dodao je gradonačelnik.

Predsjednica Udruge Suza Valenčak istaknula je da je cilj simpozija osnažiti veze među patronažnim djelatnicima diljem zemlje. Ovo je jedinstvena prilika da se družimo, podijelimo iskustva i  pošaljemo poruku o našim potrebama i problemima. 

Hrvatska udruga patronažnih sestara (HUPS) osnovana je 2010. godine, a okuplja preko 300 članica i članova iz cijele Hrvatske. Patronažna djelatnost orijentirana je na primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju. Usmjerena je na pojedince i članove njihovih obitelji: trudnice, babinjače, novorođenčad, dojenčad, malu i predškolsku djecu, školsku djecu i mlade, stare i nemoćne osobe, osobe sa posebnim potrebama te osobe s invaliditetom i lošim zdravstvenim navikama.

Gradske vijesti - 2018.