clanak False

Dodjelom nagrada završeni VIII. Bobijevi dani smijeha

31.10.2019.
Velikan hrvatskog kazališta, glumac najviših dometa, jedan od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella Josip Bobi Marotti od 1986. do 2010. redovito je nastupao u Glumačkoj družini Histrion gdje su do punog izražaja došle njegove vrhunske komičarske sposobnosti, a i njegova velika ljubav prema komediji koju je dijelio s Histrionima u nizu iznimnih predstava. U sjećanje na tu zajedničku ljubav i izvanredno plodonosnu suradnju ove je godine po osmi put organiziran festival Bobijevi dani smijeha na kojem je prikazan rekordan broj od petnaest komedija.
 
Iz tog impozantnog broja Ocjenjivački sud 8. Bobijevih dana smijeha, u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnica publike profesorica Marija Draginić,  odabrao je i ovogodišnje pobjednike.
 
Najbolja predstava ovogodišnjih 8. Bobijevih dana smijeha je Ja od jutra nisam stao Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh koja vrlo preciznim redateljskim postupkom brzog ritma uz izvanrednu igru čitavog ansambla vrhunskom interpretacijom vrlo originalnog i duhovitog teksta na atraktivan način obrtanjem uobičajenih patrijarhalnih stavova stvara neočekivanu sliku odnosa spolova u našoj svakodnevici. 
           
U predstavi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Zaljubljeni Shakespeare u režiji Stanislava Slováka Bobijevu nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Dajana Čuljak za ulogu Viole, djevojke iz viših slojeva koja se presvlači u muškarca da bi mogla nastupati u elizabetinskom kazalištu.
 
Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Damiru Lončaru za tumačenje plastičnog kirurga Puriše Vujadinovića u predstavi Glumačke družine Histrion Fine strine s Opatovine Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića.
 
Kao najbolja glumica nagrađena je Ksenija Pajić za dvije iznimne uloge – Maše u Dekorateru Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirum i režiji Nine Kleflin i Akuline Ivanovne Gradskog dramskog kazališta Gavella u predstavi Malograđani Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija.
 

Aktualno