clanak False

Gradonačelnik posjetio djecu iz Beslana i Sarajeva u Novome Vinodolskom

14.08.2017.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ove je godine posjetio djecu iz Beslana i Sarajeva koja, u organizaciji Grada Zagreba, ljetuju u Domu Crvenog križa u Novome Vinodolskom.
Djeca su za gradonačelnika i njegove suradnike pripremila kulturno umjetnički program u  okviru kojeg su otpjevali jednu od najljepših zagrebačkih pjesama Serbus dragi Zagreb moj te otplesali tradicionalni ples, kojem se pridružio i sam gradonačelnik. U Novom Vinodolskom djeca iz Beslana ljetuju trinaesti put, a sarajevski mališani četvrt put.

Gradonačelnik se obratio prigodnim govorom u kojem je istaknuo da mu je drago da može pozdraviti djecu parafraziravši bl. Alojzija Stepinca koji je rekao da se u ljubavi prema Hrvatskom narodu ne da ni od koga nadkriliti, tako je Gradonačelnik rekao da se u ljubavi prema ovim dragim ljudima ne da ni od koga nadkriliti, te da zajedništvo i prijateljstvo nadvisuje nacionalnost, vjeru i mjesto rođenja te da je prijateljstvo univerzalno i da pripada svima. Zaželio je djeci da se zajedno druže, odmaraju i učvršćuju stečena prijateljstva. Spomenuo je da će kao počasni građanin Beslana posjetiti Beslan. 

Podsjetimo, riječ je o djeci, žrtvama terorističkog napada u Beslanu koji se dogodio u rujnu 2004., u kojemu je poginulo 334 civila, od kojih 186 djece. Djeca su na oporavak i ljetovanje u Hrvatsku, u odmaralište Crvenog križa u Vinodolskom, prvi put došla u lipnju 2005.

Od uzvanika prisutni su bili zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić koji je zahvalivši se gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću što već četvrtu godinu zaredom djeca slabijeg imovinskog stanja iz Sarajeva ljetuju u Novom Vinodolskom jer je nekima ovo prvi puta da vide more, te je rekao da je Milan Bandić čovjek iznimne energije političke i socijalne osjetljivosti među najvećima u regiji. Također je spomenuo da će Grad Sarajevo organizirati zimovanje za zagrebačku djecu.

Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ.E.Anvar Azimov zahvalio se u ime građana Beslana, ali i cjelokupnog ruskog naroda gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću na gesti prijateljstva koja se pruža već trinaest godina zaredom i koju će djeca stradala u terorističkom napadu pamtiti cijeli život.

Od ostalih uzvanika prisutni su bili predstavnica veleposlanstva BiH Sanja Tančica, predstavnica Vijeća ruske nacionalne manjine Grada Zagreba Galina Kovačević, zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Ekrem Bečirović te ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava.

 

Gradske vijesti - 2017.