clanak False

Gradonačelnik Tomašević i ministar Bačić obišli cjelovito obnovljenu Glazbenu školu Blagoja Berse

13.06.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u društvu ravnatelja Mislava Defara, obišli su danas cjelovito obnovljenu Glazbenu školu Blagoja Berse u Frankopanskoj ulici.

„Učenici Glazbene škole Blagoja Berse, njih 520, te 51 nastavnik, od jeseni će nastavu pohađati u obnovljenoj, statički ojačanoj, moderno opremljenoj i osuvremenjenoj zgradi. Preostaje još uređenje ulične fasade, međutim ti radovi ni na koji način neće utjecati na nastavu niti sigurnost učenika“, rekao je gradonačelnik Tomašević te poželio svim učenicima, nastavnicama te drugim djelatnicima puno sreće i uspjeha u novoj školi.

Također je istaknuo da je do sada cjelovito obnovljeno šest škola, a sanirano stotinjak vrtića i škola. Dodao je kako je ovaj projekt koštao 8.7 milijuna eura, od čega je iz Fond solidarnosti povučeno 4 milijuna eura, a ostatak će se financirati iz NPOO-a. 

„Radimo na novim školama i novim dječjim vrtićima. Sve osnovne škole su obnovljene, preostaju najkompliciraniji projekti srednjih škola. Dali smo i dat ćemo sve od sebe da Zagreb čim prije obnovimo, a obnovu iskoristimo kao zamašnjak za dugoročni razvoj“, poručio je gradonačelnik.

Ministar Bačić je ocijenio da su jako dobro i pametno uloženi novci iz Fondova te kako Fond solidarnosti isprve nije bio zamišljen za hitne situacije i sanacije. „Mogli smo kao država pasti na tom ispitu, ali smo bili uspješni i povukli novac iz Fondova za ovakve projekte obnove“, rekao je ministar te je zahvalio gradonačelniku i njegovim suradnicima na odličnoj suradnji te cijeloj građevinskoj operativi koja je omogućila da se ovakve obnove dogode.

 „Ovo je bilo jedno izuzetno teško gradilište s lošim prilazom, uskim kolnim ulazom, ali na kraju smo stigli do cilja. Vrijedilo je dočekati ovaj trenutak na mjestu ravnatelja“, rekao je ravnatelj škole Mislav Defar. 

Zgrada nove Glazbene škole,nekoć Hoteljersko-turistička škola, nalazi se unutar prostornih međa povijesne graditeljske cjeline te je pretrpjela oštećenja za vrijeme zagrebačkog potresa. Ovom je cjelovitom obnovom izvršeno ojačanje konstrukcije temelja, konstruktivno ojačanje postojećeg ziđa, međukatne konstrukcije i svodova. Povećana je potresna otpornost zgrade na razinu III, a objekt je u potpunosti energetski obnovljen s novom stolarijom, vodovodom, sanitarnom opremom i multimedijalni prostori za nastavu. 

Gradske vijesti