clanak False

Gradonačelnik Tomašević u Krapinsko-zagorskoj županiji: razvoj zagrebačkog prstena zajednički cilj

03.03.2022.

Gradonačelnik Tomašević u Krapinsko-zagorskoj županiji: razvoj zagrebačkog prstena zajednički cil

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sastao se danas sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a s ciljem podrške startupovima iz područja visoke tehnologije, korištenju sredstava iz ITU mehanizma Europske unije, integriranom prometu zagrebačkog područja i modelima usmjerenim na poboljšanje prijevoza na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te jačanju suradnje turističkih zajednica Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Gradonačelnik Tomašević pohvalio je učinkovitost Krapinsko-zagorske županije u korištenju EU fondova.

U prethodnom razdoblju Grad Zagreb nije u dovoljnoj mjeri koristio EU fondove, no to će se sada promijeniti. U tom smislu, suradnja sa županijama i jedinicama lokalne samouprave unutar Urbane aglomeracije Zagreb je ključna, rekao je zagrebački gradonačelnik. Posebno je značajna naša međusobna suradnja kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) Europske unije, kroz koji se na području ove županije trenutno provode četiri projekta vrijedna 52 milijuna kuna, od čega su 40 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Gradonačelnik je podsjetio i kako su, na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, prije nekoliko dana prijavljena dva zajednička projekata, a odnose se na uspostavu sustava informiranja korisnika javnog prijevoza o uslugama, kao i na uvođenje sustava automatske naplate i kontrole voznih karata.

Mi smo jedna cjelina i nužno je da surađujemo. Izuzetno nam je bitno da se zagrebački prsten, u koji spada i Krapinsko-zagorska županija, razvija zajedno s Gradom Zagrebom, zaključio je gradonačelnik.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je napomenuo kako iz županije, na dnevnoj bazi, u Zagreb migrira 12.500 žitelja, a ujedno s područja Zagreba dolazi i najveći broj turista, što je još jedan pokazatelja vezanosti županije uz Grad Zagreb i potrebe unaprjeđenja suradnje. U tom kontekstu spomenuo je i nacionalni projekt Znanstveno edukativnog zabavnog centra, koji bi trebao biti financiran sredstvima ITU mehanizma.

Gradonačelnik Tomašević posjetio je i energetski Centar Bračak, te Grad Oroslavlje, gdje se sastao s gradonačelnikom Viktorom Šimunićem. Dvojica gradonačelnika obišla su pogone tvrtki OZO d.o.o. i Pireko d.o.o. te Park znanosti u kojem se djeca na uzbudljiv način upoznaju sa znanstvenim principima.

Na radnom sastanku su sudjelovali i zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, turizam i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba Tatjana Operta, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Martina Jurišić, pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranje Irena Matković, pomoćnik pročelnice Igor Delak, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić i glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Gradske vijesti