clanak False

Izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Europskom domu

05.02.2019.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović otvorili su u Europskom domu izložbu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore pod nazivom 26>41, kojom ujedno započinje i manifestacija Dani Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora. Do 13. veljače, u okviru Manifestacije organiziran je niz privredno-kulturnih i promotivno-turističkih događaja u Zagrebu.
 
Čast mi je i zadovoljstvo u društvu dragih prijatelja iz susjedne Crne Gore prisustvovati ovom kulturno-umjetničkom događanju koji pokazuje kako umjetnička djela gotovo uvijek pronalaze zajednički jezik i povezuju ljude na jednoj višoj, smjelijoj razini, naglasio je gradonačelnik Bandić. Možemo slobodno reći da su, usprkos nedavnoj turbulentnoj prošlosti, danas skladni odnosi Hrvatske i Crne Gore, a tome osobito doprinose dvije nacionalne manjine, hrvatska u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj. Otvorenjem današnje izložbe započinju Dani Crne gore u Zagrebu, koji predstavljaju jednu cjelovitu komponentu u odnosima kako glavnih gradova, tako i država.
 

Gradonačelnik je istaknuo i dobru suradnju s gradovima u Crnoj Gori, a posebno s glavnim gradom Podgoricom, dodavši da su 2006. održani Dani Zagreba u Podgorici, a 2007. Dani Podgorice u Zagrebu.
Često ističem politiku Grada prema svim nacionalnim manjinama te multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost koje su sastavni dio glavnog grada Republike Hrvatske. Nadalje, ponosno ističem kako njegujemo izuzetne odnose s crnogorskom nacionalnom manjinom u Zagrebu te to da Grad Zagreb podupire njihov rad.
 
Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović te predsjednica Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb Nataša Owens i veleposlanik Crne Gore u RH Nj. E. Boro Vučinić.

Gradske vijesti - 2019.