clanak False

Konferencija za medije na temu Aktualne situacije u gradu Zagrebu glede koronavirusa

19.03.2020.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će ovoga vikenda početi dezinfekcija dijela Zagreba gdje boravi najveći broj ljudi.

"Mi ćemo nultu zonu grada od ovog vikenda početi dezinficirati, znači tamo gdje je najveći broj ljudi. Preporuka je svima da se što manje zadržavaju na otvorenim prostorima", rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

Bundek i Jarun se ne zatvaraju

Dezinfekcija počinje u subotu, rekao je Bandić dodavši da će se donijeti preporuka da se ne okuplja više od pet ljudi po grupi. Upitan razmišlja li se o zatvaranju Bundeka i Jaruna, gdje izlazi puno ljudi, odgovorio je kako je šetnja na otvorenom prostoru preporuka struke.
 
"Upravo obrnuto, što više na Jarun i Bundek, poštujući dva metra razmaka", rekao je, a mladi "neka se pokušaju manje ljubiti". 

Također podsjetio je da će od ponedjeljka biti reducirane autobusne i tramvajske linije. Na svim okretištima bit će dezinfekcijska sredstva, dok će sva vozila biti dezinficirana triput dnevno.
Građanima koji koriste ZET preporučio je da koriste elektronske kartice jer je prostor vozača odijeljen od prostora putnika. 

Njegov saborski Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti glasat će za mjeru da se onima kojima je rad zabranjen, poput ugostitelja, osiguraju minimalne plaće. 

"Naš je prijedlog bio da im se osiguraju prosječne plaće u Hrvatskoj. Mi ćemo glasati za prijedlog Vlade o minimaloj plaći, ali nećemo odustati od prijedloga da se pronađu mogućnosti za isplatu prosječnih plaća", poručio je Bandić.

Šostar: U karanteni sedam osoba

U Zagrebu je u karanteni sedam osoba kojima je organizirana 24-satna zdravstvenu skrb, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. 

Taj broj će se sigurno povećati, procijenio je Šostar koji očekuje da će u sljedećih par dana u cijelosti biti popunjen Tomislavov dom, gdje je smještena karantena. Nabavljen je još jedan stroj za brzu detekciju koronavirusa, ističe Šostar, tako da sada mogu "prijeći" oko 200 uzoraka svaki dan.

Danas do 11 sati uzeli su 140 uzoraka, obradili 106, a 11 je pozitivno. Osobama u izolaciji i karanteni omogućena je psihološku pomoć, kaže Šostar.


Od ponedjeljka prilagođeni vozni red - ZET.hr

Gradske vijesti - 2020.