clanak False

Konferencija za novinare nakon sastanka Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

06.04.2020.
Nakon sastanka Stožeracivilne zaštite Grada Zagreba, danas je u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i načelnik Stožera, održao konferenciju za novinare na temu posljedica potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka te pandemije koronavirusa Covid-19.

“Zagreb je jedini glavni grad na svijetu s dvije nedaće – Covidom-19 i potresom. Gospodarske i psihološke posljedice po naše građane tek ćemo vidjeti“, rekao je gradonačelnik Bandić zahvalivši građanima koji dijele teret pandemije i potresa te medijima koji prenose pravovremene informacije.
 
Dodao je da, od početka epidemije i nakon potresa, ni jedna vitalna funkcija Grada nije dovedena u pitanje. „Građanima su na web stranicama Grada dostupne informacije o mjerama i uputama za Covid-19 i za posljedice potresa, građane svakodnevno informiramo i tako ćemo nastaviti dok traje ovo stanje. Grad i dalje funkcionira bez prekida, a to je dokaz da držimo stvari pod kontrolom u izuzetno teškim uvjetima. Da dobijemo ovu utakmicu, trebamo puno snage, strpljenja, solidarnosti i zajedništva“, poručio je gradonačelnik.    

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je naglasio da je u nedjelju 5. ožujka, kroz posebne ambulante zagrebačkih domova zdravlja prošlo 137 bolesnika, izolacija je određena za njih 18 dok je pet bolesnika upućeno na testiranje na Covid-19. Napomenuo je da se Drive in testiranje, osim u Nastavnom zavodu, od sada obavlja i u Domu zdravlja zapad u prilazu baruna Filipovića te da je 17 bolesnika testirano, od kojih je jedan bio pozitivan.

„Ukupno smo preko vikenda testirali 322. osobe. U Zagrebu je do sada obavljeno 2 007 testiranja na koronavirus, a 265 osoba su bile pozitivne. U samoizolaciji je upućeno 4 662 građana, trenutno je 12 osoba u karanteni dok je psihološku pomoć tražilo 2 855 građana. Obavljeno je i 83 dezinfekcija prostora, prvenstveno u zdravstvenim ustanovama“, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. Najavio je da će Zavod danas obaviti 200 testiranja te da će ovaj tjedan tu brojku dignuti na 300 testiranja dnevno.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Žarko Rašić je rekao da je, od početka izbijanja pandemije u Zagrebu, Nastavni zavod obavio 5 382 hitne medicinske intervencije te 8 452 sanitetska prijevoza. „Uspješno se borimo s pandemijom, do ovoga trenutka ukupno smo imali 638 medicinskih pomoći prijevoza vezano za Covid-19“, rekao je.
Od potresa 22. ožujka do danas zagrebački vatrogasci odradili su ukupno 2 733 hitnih intervencija. Na terenu je danas 46. vatrogasnih vozila, a u ovoj godini smo intervenirali i u 56 požara, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih. 

„Mjeru samoizolacije prekršile su 224 osobe, a u 21 slučaju utvrđeno je kršenje mjere ograničenja rada ugostiteljskih objekata. U samoizolaciji su bila i 84 policijska službenika, 39 ih je izašlo iz samoizolacije, dok su osam službenika pozitivni na koronavirus“, rekao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

„Gradska plinara Zagreb je odmah nakon potresa izdala obavijest građanima da, u slučaju da osjete miris plina ili uoče oštećenja na građevini, preventivno zatvore plin na glavnim ventilima, što je dosta građana i učinilo. Kao operator distribucijskog sustava, zakonski smo odgovorna za sigurnu distribuciju plina. Sva postupanja nakon potresa radimo potpuno besplatno i u skladu sa zakonskim obvezama“, rekao je direktor Gradske plinare Zagreb Tomislav Mazal.

Na pitanje o uključenju plina u objekte oštećene u potresu, rekao je da bez izjave statičara da plinska instalacija nije ugrožena, bez pregleda plinske instalacije i bez pozitivne ocjene dimnjačara da je dimnjak tehnički ispravan, Gradska plinara Zagreb po zakonu ne smije na svoju odgovornost pustiti plin u sustav. Želimo obavijestiti građane da u takvim dimnjacima, iako možda izgledaju ispravni, uvijek postoji mogućnost unutarnjeg urušavanja dimnjaka i mogućeg trovanja ugljičnim monoksidom“.

Gradske vijesti - 2020.