clanak False

Konferencija za novinare SCZGZ

22.01.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je 107, istaknula je dr.  Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na današnjoj konferenciji za novinare Stožera CZGZ u Gradskoj upravi. U Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda obavljeno je 576 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 80 nalaza bilo pozitivno. U Domovima za starije osobe zabilježeno je 15 pozitivnih nalaza kod korisnika i 9 djelatnika, dok su u osnovnim školama pozitivna 2 učenika i jedan učenik u srednjoj školi, rekla je zamjenica Šikić, te dodala da je do danas u gradu Zagrebu procijepljeno ukupno 13 110 osoba.

Prema riječima pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslava Jeleča, od 18. do 21. siječnja kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo je 1483 osobe, samoizolacija je određena za pet osoba, dok ih je 745 upućeno na testiranje. U posljednja četiri dana brzim antigenskim testovima testirane su 838 osobe od kojih je 166 pozitivnih, odnosno 19,8 posto.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva istaknuo je da su do danas Nadležne gradske službe postupale na 17 871 lokaciji te je prikupljeno 39 490 tona  građevinskog otpada.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić iznijela je detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa na današnji dan:  vanjski stručnjaci stručnog povjerenstva odradili su 6 369 terenskih očevida na području GČ Podsljeme, Donja i Gornja Dubrava, Maksimir, Sesvete, Črnomerec, Peščenica-Žitnjak, Podsused-Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka sjever i jug, Trnje, Donji i Gornji grad te Medvešćak. Verificirano je ukupno 6 194 zapisnika, a inženjeri su na terenu odradili i obradili 22 400 radnih sati. I dalje su otvorene besplatne telefonske linije: 0800 8002 0800 8805 za naše sugrađane koji mogu tražiti asistenciju 24 sata, dok se hitne intervencije operativnih gradskih službi na sanaciji posljedica potresa mogu zatražiti i putem elektroničke pošte: potres@zagreb.hr.

Što se tiče Javnog poziva Grada Zagreba za dodjelu novčane pomoći ili subvencioniranih kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu odobrena je isplata za 254 sugrađana odnosno 2054 naknade štete u iznosu od 50 000 kuna, istaknula je zamjenica Majić. Ukupan iznos koji će se u ovom dijelu temeljem poziva dodijeliti je 9,026 milijuna kuna. Javni poziv za subvenciju kamata za kredite u iznosu od 2 % tijekom 10 godina bit će raspisan odmah po postizanju dogovora sa  bankama i potpisivanja ugovora. Nadalje, zamjenica je podsjetila da Grad Zagreb od 18. kolovoza pomaže sugrađanima u ispunjavanju obrazaca na osam lokacija, a do današnjeg dana na punktovima se odazvalo i zatražilo pomoć više od 400 sugrađana, od čega njih najviše na području gradskih četvrti Podsljeme, Gornja Dubrava, Maksimir i Donji Grad.
 
 

Gradske vijesti - 2021.