clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite grada Zagreba

10.04.2020.
(www.zagreb.hr/ Hina) - I danas je održan Stožer civilne zaštite grada Zagreba. Načelnik Stožera, gradonačelnik  Milan Bandić je nakon sastanka na konferenciji za novinare rekao da se Zagreb bori i s COVIDOM 19 i s potresom i baš zbog toga bi svi trebali biti još samodiscipliraniji, odgovorniji i solidarniji kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih. "Naši sugrađani su podnijeli veliki teret u ovoj situaciji. Poručujem im da nisu sami. Zadužujemo komunalno redarstvo, policiju i civilnu zaštitu da se poštuju mjere na tržnicama. Sutra ćemo svi raditi, sve hitne službe, a isto i u ponedjeljak, samo na Uskrs nećemo raditi."

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež na koronavirus su pozitivna pet djelatnika, no niti jedno dijete, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Ni jedno od desetero prisutne djece u bolnici i testirane nije pozitivno, na svu sreću. Dakle, 59 osoba u bolnici je testirano i samo imamo pet bolesnika - tri kuharice, jedna medicinska sestra i jedan liječnik psihijatar", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Izvijestio je da je u Zagrebu evidentirano 12 novih bolesnika pozitivnih na koronavirus, odnosno tijekom jučerašnjeg dana broj zaraženih u Zagrebu je porastao sa 370 na 382. 

Kazao je i da je kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošao 71 bolesnik, četvero je išlo u samoizolaciju, a 20 na testiranje.  

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štamapar" Sandra Šikić izvijestila je da su tijekom jučerašnjeg dana testirali 222 uzorka, od čega je detektirano 10 pozitivnih. Rekla je i da je novih 25 osoba stavljeno u mjere izolacije. 

"Promatrajući ove podatke možemo zamijetiti blagi pad na osnovu dnevnog praćenja pozitivnih na Covid virus što svakako ohrabruje i daje prostora optimizmu, ali svakako moramo biti i dalje oprezni jer ovi podaci nas zapravo obvezuju i dalje na disciplinirano i na striktno ponašanje, poštivanje svih preporuka i propisanih mjera. Apeliram na sve građane da se i dalje ponašaju odgovorno i poštivaju sve propisane mjere", poručila je Šikić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da u posljednjih 24 sata evidentirano četiri osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. Također, u Novom Zagrebu je evidentirano jedno kršenje mjere zabrane rada te jedno kršenje mjere ograničenja društvenih okupljanja. Radi se o frizerskom salonu te jednoj ekipi od osam osoba koja je igrala nogomet na nogometnom igralištu kao da je stanje normalno.

Rašić je rekao i da je zagrebačka policija tijekom posljednja 24 sata evidentirala 52 osobe koje nisu imale propisanu propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnog boravka.

Izvijestio je da u Policijskoj upravi zagrebačkoj imaju 11 policijskih službenika pozitivnih na koronavirus te 57 policijskih službenika koji su u samoizolaciji.

Rekao je da je na području PUZ-a od 22. ožujka, od potresa, do danas evidentirano 16 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, od čega je devet izvršeno, a sedam je ostalo u pokušaju. Istaknuo je da na području centra nije evidentirano niti jedno takvo kazneno djelo, a što govori da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i dobro. 

Gradske vijesti - 2020.