clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

25.01.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu od SARS-CoV-2, prema podatcima HZJZ-a je 34, pa je trenutno u gradu Zagrebu 400 aktivnih slučajeva, izvijestili su danas na konferenciji za novinare Stožera CZGZ u Gradskoj upravi.

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ izvijestila je da je u Službi za kliničku mikrobiologiju u posljednja 24 sata obrađeno 406 osoba, od čega ih je 20 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 68 osoba, posljedično tome izrečena je 47 mjera samoizolacije. Od 68 obrađenih pozitivnih osoba 19 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 32 osobe su kontakti COVID pozitivnih osoba, dvije osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 10 osoba obrada je još u tijeku. Kod tri je osobe moguće izlaganje u zdravstvenim ustanovama, a dvije su osobe obrađene od strane liječnika obiteljske medicine.
U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata potvrđeno je 13 novooboljelih korisnika i jedan djelatnik. Tijekom proteklog dana nije bilo indikacija za izricanje mjera samoizolacije za djelatnike osnovnih niti srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je od 22. do 24. siječnja kroz Covid ambulante domova zdravlja prošlo 688 korisnika. Samoizolacija je izrečena u 14 slučajeva,  broj upućenih na testiranje je 247, a obavljeno je 491 brzo antigensko testiranje, od čega je 87 osoba pozitivno. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, prilagođen epidemiološkoj situaciji - 55 zdravstvenih djelatnika je pozitivno, a 38 djelatnika je u samoizolaciji.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je izvijestio da su do današnjeg dana gradske službe postupale su na 17 918 lokacija i prikupile 39 595 tona građevinskog otpada.  

Voditelj operativno komunikacijskog centra Stipo Mandić iz policijske uprave Zagrebačke rekao je da od 22. do 25. siječnja nije bilo kršenja odluka nacionalnog stožera, a zabilježeno je deset kršenja mjera samoizolacije.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić zahvalila je i pozvala sugrađane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera i medijima na redovitom izvještavanju javnosti o aktivnostima Stožera. Na pitanje vezano za popuštanje mjera, zamjenica je naglasila kako mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Grada Zagreba istječu u četvrtak 28. siječnja, te kako će Stožer javnost o eventualnim promjenama izvijestiti u petak, 29 siječnja.

Gradske vijesti - 2021.