clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite

18.05.2020.
U Zagrebu je epidemiološka situacija i nadalje zadovoljavajuća, a radovi na sanaciji štete od potresa teku u najboljem redu, čulo se danas u prostorijama Zagrebačkog velesajma na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je izvijestio da je tijekom jučerašnjeg dana kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo 14 osoba, mjere samoizolacije nisu određene nikomu, a troje ih je upućeno na testiranje. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar je izvijestio da je od troje testiranih jedna osoba pozitivna.

Gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo epidemiološkom slikom u Zagrebu te je naglasio da danas nastupa popuštanje mjera kojima su se ograničavali posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne. „Zagreb može biti ponosan što nije dopustio proboj koronavirusa u domove za starije i što nema zaraženih ni među korisnicima ni među djelatnicima Gradskih domova. Molimo građane za oprez i strpljenje u narednome razdoblju kada odlaze u posjet u domove“.

Gradonačelnik je ponovo zamolio građane da svoja vozila premjeste s javnih površina. „Dopustili smo prijelazni rok od tjedan dana, stoga molimo vozače da poštuju upute komunalnoga i prometnog redarstva. Nije cilj kažnjavanje nego uvođenje reda kako bismo ponovo otvorili parkove i zelene površine sugrađanima koji žele uživati u prirodnim oazama. Budimo strpljivi, odgovorni i disciplinirani!“, poručio je gradonačelnik.

Govoreći o obnovi grada i prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko - Zagorske županije i Zagrebačke županije, gradonačelnik Bandić naglasio je kako je uvjeren u dogovor i partnerski odnos s Vladom Republike Hrvatske.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata Dario Krnjaković je rekao da je nakon potresa pregledano 20 568 objekata te da su jučer pregledana 173 nova objekta. „Od pregledanih objekata crvenu je oznaku dobilo 5,2 %, 20,3 % žutu, a 74,5 % zelenu. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe su imali 5 031 hitnu intervenciju od dana potresa“, rekao je.

Željko Renić iz Sektora za prometno i komunalno redarstvo je izvijestio da su djelatnici Sektora postupili na 6 282 lokacije i da su prikupili više od 16 000 tona građevinskog otpada. Tijekom jučerašnjeg dana je prikupljeno 140 tona građevinskog otpada sa 175 lokacija širom grada.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić-Deban je kazala da su pokretni uredi Zagrebačkog holdinga na raspolaganju građanima čiji su domovi oštećeni u potresu.
„Kako bi naši sugrađani, privremeno smješteni u Studentskome domu Cvjetno naselje mogli još jednostavnije ostvarivati prava iz donesenih mjera Grada Zagreba, pokretni ured u kompleksu Centra, Odranska 8 je danas i sutra otvoren od 12 do 14 te od 18 do 20 sati“, rekla je.

Podsjetimo, u Pokretnom uredu građani mogu podnijeti sve vrste zahtjeva, upravljati uslugama Zagrebačkog holdinga te dobiti drugu potrebnu asistenciju vezano uz sve objekte ili vozila u vlasništvu.

Gradske vijesti - 2020.