clanak False

Martina Hrlić Rogić i Plesna grupa Flame u Pogonu Jedinstvo

12.04.2021.
Performans (Ne) mrzimo baš sve? održat će se 17. travnja s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Performan Plesne grupe Flame bavi se temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti.
 
Reakcije nema niti one sustava, a niti one čovjeka, građanina, susjeda. Znači li to da smo na takav diskurs svjesno pristali ili smo samo posustali, a moguće i posrnuli, kao ljudi? Nebrojeni kvartovski grafiti jasno i glasno pozivaju na mržnju, ubojstvo, gaženje, progon i nestanak onih drugih, drugačijih, različitih, pripadnika manjinskih etničkih skupina, seksualnih orijentacija, mjesta rođenja, gradova, nogometnih klubova, jezika, naglasaka, uostalom, svega onog što nismo mi.
 
Suština ovog performansa jest, riječima političkog establišmenta, locirati, identificirati, fiksirati i pobrisati takve poruke. Fizički sa zidova i metafizički iz kolektivne svijesti i iskustva.Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje te pokušaja društvene korekcije mrzilačke devijacije fizičkim uklanjanjem ispisanih poruka (farbanjem, uporabom abrazivnih sredstava i sl.).
 
Programom se nastoji probuditi svijest ljudi o diskriminaciji i govoru mržnje kao dijelu svakodnevnice, odnosno potaknuti kakvu – takvu reakciju, s porukom težine greške koju činimo (p)ostanemo li imuni na mržnju u bilo kojem obliku i u bilo kakvom kontekstu.
 
Ulaz: 20 kn uz rezervaciju na: martina_hrlic@yahoo.com.
 

Aktualno